MINISTRUL SANATATII A DECLARAT CA IN TARA NU EXISTA O CRIZA A MEDICAMENTELOR, CI DOAR O INSUFICIENTA

În prezent în Republica Moldova nu există o criză a medicamentelor, ci doar o insuficienţă de preparate, a declarat astăzi la Chişinău Andrei Usatîi, ministru în exerciţiu al Sănătăţii, în cadrul unei conferinţe de presă. În acelaşi timp, Usatîi a negat declaraţiile Prim-ministrului în exerciţiu Iurie Leancă, care a spus că în ţară ar exista o mafie a medicamentelor.

Fiind rugat să comenteze situaţia de la Spitalul Clinic Republican, unde, conform unor informaţii neoficiale, ar fi fost anulate operaţiile de transplant din lipsă de medicamente, iar un bărbat care şi-a găsit donator, s-ar afla în stare gravă la spital, ministrul a spus: “Pentru transplant de organe noi avem toate resursele necesare. Cei care au pregătit acest caz, nu au prelevat organul, nu au fost pregătiţi pentru a face intervenţie şi nu s-au adresat pentru a oferi aceste resurse”.

Totodată, şeful Secţiei Transplant de Ficat de la Spitalul Republican Adrian Hotineanu a menţionat că "spitalul se confruntă cu o criză acută de medicamente şi consumabile".

Premierul în exerciţiu Iurie Leancă a declarat recent că a fost minţit de către responsabilii de la Ministerul Sănătăţii, precum că spitalele nu duc lipsă de preparate. Potrivit lui Leancă, în Republica Moldova ar exista o mafie a medicamentelor.