Ministrul rus al Apararii avertizeaza Germania sa nu abordeze Moscova de pe o „pozitie de forta“

Ministrul Apărării de la Moscova, Serghei Şoigu, a avertizat Germania că a aborda Moscova de pe o „poziţie de unitate şi forţă“ nu este cea mai înţeleaptă idee, amintind de cel de-Al Doilea Război Mondial şi îndemnînd Berlinul la prudenţă, relatează presa rusă.

„Suntem deschişi la dialog. Suntem gata pentru o cooperare normală, dar nicidecum de pe o poziţie de forţă“, a declarat Serghei Şoigu la postul de televiziune Rossiia 24, adăugînd că speră că vremurile în care Rusia era tratată ca o „ţară de mîna a doua sau a treia“ au trecut. 

Afirmaţiile lui Şoigu au venit în contextul în care, în Aprilie, ministrul german al Apărării, Ursula von der  Leyen, a îndemnat Berlinul să adopte o poziţie mai fermă în relaţia cu Moscova.

„Avînd în vedere ce a făcut Germania în ţara noastră, cred că ei nu ar trebui să mai vorbească despre subiect încă vreo două sute de ani“, a afirmat ministrul rus al Apărării, referindu-se la cel de-Al Doilea Război Mondial. „Întrebaţi-vă bunicii despre experienţa lor de a vorbi cu Rusia de pe o poziţie de forţă. Probabil că vă vor putea povesti“, a adăugat el.  

Potrivit lui, Alianţa Nord-Atlantică, din care Germania face parte, nu poate accepta faptul că Rusia s-a întors pe scena internaţională în calitate de actor independent, care deţine o puternică forţă militară. „Nu vom ameninţa pe nimeni. Nu vom porni un război cu cineva“, a spus Şoigu, notînd însă că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ia măsuri fără precedent pentru a se asigura că forţele armate sunt gata pentru orice surpriză neplăcută.   

„Facem foarte mult pentru a ne reface Armata. Vremurile în care nu aveam fonduri şi timp pentru Armată au trecut“, a insistat el, adăugînd că forţele militare ruse de acum sunt „total diferite“. În urmă cu doar cîteva zile, purtătorul de cuvînt adjunct al NATO Piers Cazalet a postat pe contul său oficial de Twitter un clip referitor la provocările actuale de securitate în care Rusia se afla pe lista potenţialelor ameninţări la adresa Alianţei Nord-Atlantice, alături de terorism şi atacurile cibernetice. (Adevarul.ro)