MINISTRUL JUSTITIEI SESIZEAZA CSM SI CSP ASUPRA MODULUI IN CARE ESTE EXAMINAT DOSARUL SOR

Ministrul justiției, Fadei Nagaceschi, în calitate de membru, va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii în privința judecătorilor în gestiunea cărora se află dosarul de învinuire a liderului Partidului Politic Şor, Ilan Şor. O sesizare va fi depusă și la Consiliul Superior al Procurorilor, la fel în calitate de membru, în privința acuzatorilor, care reprezintă interesele statului în dosar.

Într-o postare pe Facebook, ministrul a scris că sesizările vor fi depuse pentru ca responsabilii să fie verificați din punct de vedere disciplinar, dar și prin prisma calificării acestora. Totodată, ministrul va sesiza Autoritatea Națională de Integritate, să-i verifice pe funcționari de stat menționați.

Nemulțumirile ministrului vin în contextul ultimei decizii a Curții de Apel Cahul, unde este examinat dosarul în care este învinuit Ilan Şor. Instanța de apel a decis din nou astăzi amînarea a examinării cauzei, pentru data de 19 martie, ora 11.30. Ministrul susține că situația devine ridicolă.

În iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înșelăciune și abuz de încredere. Sentința a fost atacată în instanța de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu și plasat sub control judiciar pînă la pronunțarea sentinței definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul, o decizie nefiind încă emisă.

În iunie 2019, imediat ce PDM a cedat guvernarea, Ilan Şor ar fi plecat din Republica Moldova. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a țării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

Sursa: IPN