MINISTRUL JUSTITIEI DEZMINTE ACUZATIA CA S-A RENUNTAT LA EVALUAREA PROCURORILOR

Ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, spune că este surprins de faptul că propunerea de proiect ce vizează evaluarea judecătorilor este criticată de către unii exponenți politici, care au invocat riscul de preluare a controlului politic asupra justiției. Într-o postare pe Facebook, ministrul a scris cu referire la criticile aduse într-o conferință de presă de către lidera PAS, Maia Sandu, că „niciun exponent al partidelor politice care critică, pînă în prezent, nu a venit cu vreo propunere de ajustare a propunerii de proiect sau cu propuneri alternative”.

Potrivit ministrului, abordarea publică a instrumentului de evaluare, ca fiind o tentativă de preluare a controlului asupra justiției, nu are niciun substrat factologic rezonabil. Fadei Nagacevschi afirmă că își pune întrebarea asupra scopului real urmărit de către fosta guvernare care a promovat instrumentul de evaluare al judecătorilor într-o formulă vădit politizată și vădit contrară Constituției și standardelor internaționale.

„Nu este clar cum ar putea fi subjugat sistemul judecătoresc de către politic din moment ce tot procesul urmează să fie monitorizat de partenerii de dezvoltare, iar Comisia de evaluare urmînd să fie formată de către Comisia de monitorizare ce ar urma să aibă în componența sa cinci experți internaționali și cinci experți naționali din afara sistemului politic”, a scris Fadei Nagacevschi.

Totodată, ministrul a dezmințit acuzația că sistemul politic a renunțat la evaluarea procurorilor, aceasta fiind o prioritate a guvernării pentru revigorarea sistemului procuraturii.

Sursa: IPN