MINISTRUL GERMAN AL ECONOMIEI ESTE INGRIJORAT DE PIERDERILE BUSINESSULUI NEMTESC

Ministrul Economiei al Germaniei, Brigitte Zypries, consideră că din cauza noilor sancţiuni ale SUA împotriva Rusiei ar putea suferi companii nemţeşti, comunică revista Der Spiegel.

„Sper că SUA au aprobat sancţiuni nu pentru a face rău Europei. Însă rezultatul este de aşa natură încît ar putea avea de suferit companiile noastre”, a declarat oficialul german la o emisiune a canalului TV ARD.

În prezent, Uniunea Europeană deja examinează măsuri de răspuns. „Există posibilitatea de a introduce sancţiuni de răspuns. În orice caz, Organizaţia Mondială a Comerţului admite asemenea oportunităţi”, a menţionat Zypries. De asemenea, politiciana a criticat faptul că „SUA s-au detaşat de la cursul comun cu Europa în privinţa Rusiei”, citează publicaţia germană.

Der Spiegel aminteşte că sancţiunile americane sînt orientate asupra sectorului energetic or, în acest business SUA şi Rusia sînt concurenţi direcţi, iar SUA sancţionează Federaţia Rusă pentru anexarea Crimeei, susţinerea regimului lui Asad în Siria şi o posibilă influenţă asupra rezultatelor alegerilor prezidenţiale în SUA.

Reprezentanţii businessului german susţin poziţia ministrului Economiei, Brigitte Zypries. „Chiar şi în cele mai complicate perioade ale relaţiilor dintre Est şi Occident, SUA nu au fost împotriva colaborării între Germania şi Rusia în sectorul energetic”, se spune în Declaraţia Comitetului estic pentru economie germană. Scopul SUA este de „a dezvolta propria industrie de gaze de şist din contul concurenţilor europeni”, consideră Comitetul şi cheamă UE să reacţioneze hotărît în acest sens.