Ministrul de Interne din Italia, acuzat de o campanie a urii impotriva unei persoane care a semnalat atitudini rasiste

Un navetist italian care a informat săptămîna trecută autorităţile în legătură cu un conductor de tren care a folosit un limbaj rasist împotriva „ţiganilor” a devenit ţinta unui atac violent de jigniri din partea fanilor ministrului de Interne şi vicepremierului italian Matteo Salvini, informează dpa, potrivit agerpres.

În 7 August, Raffaele Ariano a denunţat pe reţelele sociale un anunţ făcut de conductorul trenului Milano-Mantua în care li se cerea pasagerilor să nu le dea bani cerşetorilor. În acest anunţ cerşetorii erau calificaţi drept „ţigani” şi li se cerea acestora „să coboare la staţia următoare” pentru că „ne-au enervat destul”.

Două zile mai tîrziu, după ce incidentul a fost mediatizat la nivel naţional, o pagină oficială de Facebook a partidului Liga al lui Salvini a pretins că acestui conductor riscă să i se dea foc şi i-a întrebat pe cititori dacă ei îl susţin pe el sau pe Ariano. De atunci, Ariano a primit mai mult de 50.000 de mesaje de ură, inclusiv „insulte rasiste, homofobe şi misogine”, precum şi „sute de ameninţări cu violenţă fizică, completată cu publicarea adresei noastre de domiciliu”, potrivit mamei acestuia, Annamaria Abbate.

Abbate i-a adresat o scrisoare publică Preşedintelui italian Sergio Mattarella, publicată Marţi de postul RAI şi de alte mass-media, în care denunţă „linşajul online” la care a fost supus fiul său şi cere „respect pentru valorile şi principiile stipulate în Constituţia” italiană.

 „Mi-e teamă că acceptarea pasivă a ceea ce i se întîmplă creează un precedent periculos, dacă nu inacceptabil, pentru oricine”, a atenţionat Abbate, adăugînd că pentru prima dată în viaţă ea şi membrii familiei sale sunt îngrijoraţi cu privire la siguranţa lor fizică.

Potrivit RAI, Salvini a respins apelul mamei lui Ariano drept „nonsens” şi a declarat că aceasta este avidă după publicitate. Săptămîna trecută, ministrul a spus că acel conductor de tren pe care l-a raportat Ariano „nu ar trebui în nici un fel pedepsit” ci mai degrabă ar trebui „să i se mulţumească”.