Ministrii de externe ucrainean si rus vor purta discutii, saptamina viitoare, privind conflictul din Estul Ucrainei

Miniştrii de Externe ucrainean şi rus vor avea, săptămîna viitoare, în sistem de videoconferinţă, discuţii mediate de Germania şi Franţa în scopul revitalizării eforturilor de soluţionare a conflictului din Estul Ucrainei, a anunţat Miercuri şeful diplomaţiei germane Heiko Maas, transmite dpa, scrie agerpres. ”Am ajuns la concluzia – şi nimeni nu a avut obiecţii – că părţi esenţiale ale acordurilor convenite la summitul de la Paris nu au fost încă implementate”, a spus Maas în videoconferinţa cu omologii săi din Uniunea Europeană, desfăşurată Miercuri.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cel ucrainean, Volodimir Zelenski, s-au întîlnit, în Decembrie, la Palatul Elysee, în prezenţa Preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a cancelarului german Angela Merkel. La acea vreme, Macron a anunţat că un alt summit va avea loc în termen de patru luni.

Guvernul ucrainean şi rebelii proruşi au făcut două schimburi de prizonieri după discuţiile de la Paris, cel mai recent astfel de schimb avînd loc săptămîna trecută.

Forţele proguvernamentale ucrainene se confruntă cu separatiştii susţinuţi de Moscova în regiunile Doneţk şi Lugansk din 2014. Potrivit estimărilor ONU, acest conflict s-a soldat pînă acum cu 13.000 de morţi.