MINISTERUL SANATATII A ANUNTAT CA SE VOR IEFTINI INCA 219 MEDICAMENTE

Încă 219 denumiri de medicamente se vor ieftini cu 4,36 la sută, în urma aprecierii monedei naţionale în raport cu dolarul american, a anunţat astăzi Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat. Ordinul ministerului urmează să intre în vigoare odată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Preţurile în lei moldoveneşti au fost diminuate cu 4,36%, deoarece cursul mediu valutar în luna februarie pentru un dolar american a constituit 18,8 lei, iar în luna aprilie – 18,01 lei. Prin această acţiune, Ministerul Sănătăţii intenţionează să sporească accesibilitatea populaţiei la un şir de medicamente, inclusiv la cele compensate.

Conform prevederilor Legii cu privire la medicamente, "în cazul în care se constată aprecierea cu 3% şi mai mult a monedei naţionale în raport cu dolarul american sau euro, Ministerul Sănătăţii poate revizui preţul de producător la medicamente, aprobat în lei".

Potrivit unui alt ordin al Ministerului Sănătăţii, care urmează a fi publicat în Monitorul Oficial, alte 277 de denumiri de medicamente se vor ieftini în medie cu 5,4 la sută.