Ministerul Mediului al Republicii Moldova se alatura la UE si PNUD pentru a pune in discutie schimbarile de clima

Programul Clima East, finanțat de Uniunea Europeană, care acordă sprijin țărilor Parteneriatului Estic și Rusiei pentru a fi mai bine pregătite să abordeze impactele schimbărilor de climă, a organizat o conferință de importanță majoră la Chișinău, pe data de 22 Septembrie 2015, la care au participat reprezentanți ai Ministerului Mediului al Republicii Moldova, inclusiv Dna Maria Nagornii, şefa Secției Analiză Politici din cadrul Departamentului Monitorizarea și Evaluarea Politicilor al Ministerului Mediului.

Conferința a reunit delegați de nivel înalt din Europa și țările partenere, pentru a împărtăși experiența lor în toată regiunea, în special referitor la inițiativele de gestionare a ecosistemelor în sectoarele forestier, pășuni și tubării. Experții au discutat, de asemenea, despre modul de abordare a efectelor nocive ale schimbărilor climei, inclusiv măsurile de adaptare, care pot asigura beneficii comunităților, cum ar fi crearea locurilor de muncă noi.

În alocuțiunea sa, la deschiderea conferinței, Maria Nagornii, şefa Secției Analiza Politicilor din cadrul Departamentului Elaborarea, Monitorizarea și Evaluarea Politicilor a precizat următoarele: ”Subiectele care vor fi discutate în această conferință sunt foarte importante pentru întreaga regiune. Republica Moldova a semnat Protocolul de la Kyoto și aceste angajamente trebuie să fie implementate. Guvernul nostru trebuie să se axeze pe eforturile ce țin de atenuarea impactelor și adaptarea la schimbările climatice”. 

Dafina Gercheva, coordonator rezident PNUD Moldova, la rîndu-i, a spus: ”În Republica Moldova, această intervenție emblematică în domeniul adaptării bazate pe ecosisteme va aduce beneficii pentru 50.000 de persoane care locuiesc în perimetrul Parcului Național Orhei, prin productivitatea îmbunătățită a pășunilor și resurselor forestiere locale, esențiale pentru securitatea alimentară și energetică, stabilizarea a 622 hectare de teren predispus la eroziune și alunecări de teren și adaptarea îmbunătățită a ecosistemelor naturale la schimbările climatice și dezastre.”