MINISTERUL JUSTITIEI A PREZENTAT PROIECTUL DE LEGE PRIVIND REFORMA PROCURATURII

Proiectul de lege privind reformarea procuraturii în R. Moldova, elaborat în baza recomandărilor Comisiei de la Veneţia, a fost prezentat în cadrul unei conferinţe internaţionale la Chişinău.

Conform documentului, printre scopurile de bază ale reformei sînt sporirea independenţei şi responsabilităţii procurorilor, asigurarea principiilor legalităţii şi respectării drepturilor omului la toate etapele urmăririi penale.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a menţionat în cadrul conferinţei că speră ca proiectul de lege să fie adoptat de Legislativ pînă la sfîrşitul lunii iunie curent.

Serghei Diaconu, consilierul Prim-ministrului, a declarat că reforma procuraturii este o prioritate pentru actualul Guvern, care îşi propune „să asigure cetăţenilor încrederea în organele de drept”.

Reprezentantul Delegaţiei UE în Moldova, Wicher Slagter, a apreciat că noua lege este conformă standardelor internaţionale şi va asigura independenţa şi depolitizarea structurii.

Conform proiectului, Procurorul General este ales pe un termen de şapte ani, în baza concursului, iar în ultimii trei ani el nu trebuie să fi fost membru al vreunui partid politic şi să fi desfăşurat activitate politică.

Reforma procuraturii este prevăzută în Acordul de suport bugetar oferit R. Moldova de către UE. Anual comunitatea europeană transferă, în tranşe, cele 60 de milioane de euro oferite pentru reforma justiţiei.