MINISTERUL FINANŢELOR A PREZENTAT PLANUL DE ACŢIUNI ÎN VEDEREA IMPLEMENTĂRII ACHIZIŢIILOR PUBLICE

Ministerul Finanţelor şi Agenţia Achiziţii Publice a prezentat Planul de acţiuni în vederea implementării achiziţiilor publice durabile în R. Moldova. Potrivit documentului, pînă în anul 2020, cel puţin 15 la sută din totalul achiziţiilor se preconizează să revină achiziţiilor durabile (verzi).

Achiziţiile publice durabile reprezintă procesele în care autorităţile publice intenţionează să achiziţioneze bunuri şi servicii cu impact redus asupra mediului pe durata de viaţă, comparativ cu alte bunuri şi servicii. Atingerea obiectivului propus depinde de majoritatea autorităţilor contractante, la nivel central şi local şi de modalitatea în care acţionează împreună pentru a trimite un semnal clar şi unit pieţei.

Ministerul Finanţelor se angajează să integreze criteriile de durabilitate în procesul de achiziţii publice, pentru a se asigura că toate mărfurile, lucrările şi serviciile achiziţionate aduc cea mai înaltă valoare adăugată, minimizează prejudiciul provocat mediului şi maximalizează beneficiile sociale.

Pe parcursul anului 2015 Planul de acţiuni va fi implementat în regim de pilot, din cauză că sectorul public are în acest moment puţină experienţă în ceea ce priveşte achiziţiile publice durabile.

Sursa: Moldpres