MINISTERUL EDUCATIEI A PREZENTAT PRIORITATILE PENTRU ANUL CURENT

Ministrul Educaţiei Maia Sandu a prezentat priorităţile instituţiei pe care o conduce pentru anul curent.

Maia Sandu a declarat la o conferinţă de presă că implementarea Codului Educaţiei este elementul principal al agendei ministerului. Pentru a pune în aplicare mai multe prevederi ale acestuia, în anul 2015 urmează a fi elaborate peste 30 de regulamente şi alte acte normative.

Ministerul Educaţiei îşi propune să atragă şi să menţină cei mai competenţi oameni în sistemul educaţional. ”Sîntem la etapa de definitivare a standardelor pentru cadrele didactice. În cîteva zile ne propunem să aprobăm un nou regulament pentru selectarea managerilor şcolari”, a specificat ministrul. În acest sens, contractele de muncă cu managerii şcolari, care nu au fost selectaţi prin concurs, vor fi reziliate, odată cu intrarea în vigoare, la 23 martie curent, a prevederii respective din Codul Educaţiei. În această situaţie se găsesc directori a circa 1200 de şcoli profesionale, licee, instituţiilor rezidenţiale, gimnazii, şcoli primare şi grădiniţe.

Maia Sandu a mai spus că profesorii ar putea fi salarizaţi în baza unei noi legi, asupra căreia lucrează în prezent echipa ministerului. O altă prioritate a Ministerului Educaţiei este modernizarea curriculară. În scurt timp, va fi prezentat spre dezbateri publice cadrul de referinţă pentru revizuirea curriculumului în învăţămîntul general.

Ministrul Educaţiei a mai afirmat că nivelul corupţiei în sistemul educaţiei este în scădere. Poziţia a fost argumentată prin faptul că în anul 2014, suma mitei plătite în sistemul educaţional şi a plăţilor informale s-a redus pîna la 80 de milioane de lei, de la 180 de milioane în anul 2012.