MINISTERUL EDUCAŢIEI SCHIMBĂ REGULILE DE JOC. STUDENŢII VOR CONCURA ÎN FIECARE AN PENTRU BURSĂ ŞI LOC LA BUGET

Ministerul Educaţiei schimbă regulile de joc. Burse de stat vor avea doar studenţii care au cele mai mari note la examene. Astfel, aceştia vor fi scutiţi de taxă, chiar dacă au fost admişi la studii cu plată. Studenţii care vor avea medii mai mici vor fi nevoiţi să achite taxa de studii. Asta prevede un nou regulament elaborat de Ministerul Educaţiei.

Regulamentul va intra în vigoare la 1 ianuarie 2014. "În această competiţie intră toţi circa 11.000 de studenţi ai anului întîi, sesiunea 2013, doar ei, din ciclul 1 şi studii integrate din medicină şi farmacie", a declarat Loretta Handrabura, viceministru al Educaţiei.

Locurile cu finanţare bugetară vor fi scoase la concurs în fiecare an. Totodată, studenţii orfani, cei rămaşi fără îngrijire părintească şi persoanele cu dizabilităţi severe vor învăţa gratuit pe întreaga perioadă a studiilor.

Reprezentanţii universităţilor salută decizia Ministerului Educaţiei. "Sistemul preuniversitar din Moldova este aşa cum este şi nu întotdeauna notele cu care vin absolvenţii de licee sunt confirmate pe parcursul studiilor universitare", a menţionat Nicolae Sadovei, prorector Universitatea de Stat.

Studenţii susţin că aceasta îi va determina să înveţe mai mult. Iată ce au declarat ei:

"Cred că e binevenit, deoarece alţii intră la buget şi îşi pierd capacităţile de a studia pe parcursul anilor, şi e mult mai normal ca în fiecare an să fie concursul."

"Cei care au ajuns la contract şi îşi dau stăruinţa pot cîştiga acest buget şi cred că e bine."

Concursuri pentru locurile cu finanţare bugetară vor fi organizate în toate instituţiile de învăţămînt, începînd cu vara anului 2014.

(Publica TV)