MINISTERUL CULTURII A RELUAT CONCURSUL NAŢIONAL DE DRAMATURGIE

Pe 1 august, a expirat termenul de depunere a dosarelor la Concursul naţional de dramaturgie, organizat de Ministerul Culturii în perioada 1 decembrie 2012 – 31 iulie curent.

Solicitată de agenţie, Aliona Strîmbeanu, şefă de direcţie la ministerul nominalizat, a declarat că acest concurs a fost sistat timp de şase ani din diferite motive, inclusiv financiare, anterior el fiind organizat în fiecare an. „Ultima ediţie a avut loc în 2007. Atunci laureat al concursului a devenit dramaturgul Dumitru Crudu cu piesa „Piticul de pe insula Wite”. La ediţia din anul curent au fost înregistrate 15 dosare. Piesele au fost prezentate în plicuri sigilate, fără numele autorului, pe ele fiind scris un moto cu denumirea textului dramatic. Una din condiţii e ca piesele propuse pentru concurs să nu fie publicate şi montate. Tema, genul, numărul de acte şi de pagini nu contează. La concurs participă autori consacraţi, precum şi debutanţi”, a precizat Aliona Strîmbeanu.

Potrivit ei, lucrările vor fi apreciate de către un juriu competent, din care fac parte dramaturgi, critici de teatru şi regizori. Vor fi acordate premiile I, II şi III, precum şi unul pentru debut. Ceremonia de înmînare a premiilor va avea loc pe 31 August, de Ziua Limbii Române, la Teatrul „Eugene Ionesco”. Valoarea lor totală constituie 44 de mii de lei.

Solicitată să se pronunţe pe marginea acestui eveniment, Larisa Ungureanu, preşedinta Ligii criticilor de teatru, a declarat că el "este un concurs foarte vechi cu scopul de a promova dramaturgia şi de a descoperi noi piese. Mă bucur că a fost reluat. Altceva e că, în afară de premii, piesele trebuie să fie montate, iar pentru aceasta teatrele trebuie să fie interesate să le pună în scenă. Adică, să li se acorde mijloacele financiare necesare. Am fost de mai multe ori membră a juriului şi ştiu că unele piese merită să fie montate”, a menţionat sursa citată.

Un concurs similar este organizat de către Uniunea Teatrală din Moldova şi Centrul de Dramaturgie Contemporană.

Moldpres