MINCIND SANATOS PUTEM ATENUA SCHIMBARILE CLIMATICE

Consumul de alimente mai sănătoase ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră, spune un nou studiu. Unele trucuri alimentare relativ mici ar putea contribui la eforturilor de a stopa schimbările climatice.

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea din California, Santa Barbara, a analizat efectele potențiale ale dietelor sănătoase asupra schimbărilor climatice. Rezultatele apar în revista Climatic Change.

„Din cunoștințele mele, aceasta este prima dată cînd cineva a făcut acest lucru”, a declarat conducătorul studiului, prof. David Cleveland. „Cercetătorii s-au uitat la ce diete au efect atît asupra climei, cît și asupra sănătății, dar niciodată nu s-a examinat posibilitatea de a atenua schimbările climatice prin sistemul alimentar şi sistemul de îngrijire a sănătăţii luate împreună”.

Sistemul alimentar contribuie cu aproximativ 30% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră din SUA, cel mai mare procent provenind din alimente de origine animală. În plus, calitatea slabă a alimentaţiei (multă carne roşie şi alimente prelucrate şi un nivel scăzut de fructe şi legume) este un factor major pentru multe boli care pot fi prevenite. SUA cheltuieşte 3 miliarde de dolari pentru asistenţă medicală în fiecare an (18% din produsul intern brut), o mare parte din bani fiind alocată bolilor asociate cu dietele sărace.

Cleveland şi colegii săi au folosit date din studii care au examinat efectul alimentelor asupra bolilor. Apoi, folosind datele de evaluare a ciclului de viață pentru produsele alimentare care au fost înlocuite cu diete sănătoase, au analizat efectele nutriţiei asupra emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru sistemul de îngrijire a sănătăţii, cercetătorii au estimat modificarea riscului de diabet, cancer colorectal şi boli de inimă datorită dietelor mai sănătoase şi efectul ulterior asupra costurilor de îngrijire a sănătății și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Cercetătorii au redus progresiv cantitatea de carne roşie şi alimente prelucrate, consumul de fructe și legume a fost dublat, iar mazărea și fasolea au înlocuit proteinele din carne, cerealele rafinate au fost parțial înlocuite cu cereale integrale. Zahărul nu a fost redus. Și nici laptele, ouăle, peștele sau carnea care nu e roşie.

„Doar schimbînd jumătate din dietă şi incluzînd numai unele dintre bolile asociate cu diete, am găsit un efect imens. Hrana are un impact foarte mare asupra mediului. Asta înseamnă că există un potențial enorm ca alegerile noastre alimentare să aibă efecte pozitive asupra mediului precum și asupra sănătăţii noastre şi a costurilor de îngrijire a sănătăţii”, spune Cleveland.

Adoptarea de diete mai sănătoase

* a redus riscul relativ de boli cardiace coronariene, cancer colorectal şi de diabet zaharat de tip 2 cu 20 pînă la 40%.

* costurile de îngrijire a sănătății au scăzut cu 77 pînă la 93 de miliarde de dolari anual.

* emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut pe an de la 826 de kilograme la 222 de kilograme pe persoană.

Potrivit lui Cleveland, schimbarea dietei trebuie să facă parte din politicile de succes de atenuare a schimbărilor climatice, iar atenuarea schimbărilor climatice trebuie să fie inclusă în politicile de îmbunătățire a sistemului alimentar.

Sursa: sciencedaily.com