„MINA MOARTA ROMANEASCA” LA ALEGERILE LOCALE DIN 20 OCTOMBRIE 2019

Complicitatea cu Plahotniuc se întoarce ca un bumerang împotriva multora

Este pentru prima dată de după anul 2017 cînd la alegerile locale din Republica Moldova din Octombrie, în mod special cele privitoare la alegerea primarului Chişinăului, „România unionistă” nu mai poate influenţa rezultatele scrutinului. Într-un fel, le influenţează, numai că într-un mod distructiv în ceea ce-i priveşte pe „fraţii unionişti români”. Nu mai este nici un secret pentru nimeni implicarea majoră a României în cîştigarea celor trei mandate de primar ale lui Dorin Chirtoacă. S-a recurs şi la falsuri grosolane în favoarea lui Chirtoacă, cel puţin la ultimele două alegeri. După 2009, influenţa românească şi controlul informativ în Republica Moldova erau atît de puternice încît nici o structură informativă şi de anchetă locală nu a avut libertatea să instrumenteze fraudele la care au recurs „agenţii români electorali” în favoarea lui Chirtoacă.

Începînd cu 2007, „România unionistă” crede şi acum şi a considerat că Primăria Chişinăului, Chişinăul în general, este o „proprietate românească”. Acesta este şi motivul pentru care „România unionistă” a lansat în spaţiul public convingerea că Primăria Chişinăului este un bastion, o redută de „rezistenţă împotriva influenţei ruseşti, a comuniştilor şi, mai nou, a socialiştilor”. De aici şi transformarea unor confruntări electorale fireşti strict pe teme edilitare în dispute geopolitice şi geostrategice. Astfel, Chişinăul cu problemele lui urbanistice a devenit o anexă decorativă a acţiunilor politice ale primarului, motiv pentru care a şi ajuns cum îl vedem astăzi – dărăpănat, cu aer împuţit, străzi desfundate, canalizări părăginite, transport precar, asistenţă socială mimată etc. În schimb, ca o prioritate absolută, în spatele tuturor acestor neajunsuri coordonate politic „canalia liberală unionistă” şi complicii ei au furat miliarde nenumărate în toţi aceşti ani.

Cele cîteva anchete penale intentate unor funcţionari cu putere de decizie din Primărie par o palmă prietenească în comparaţie cu adevăratele anchete penale care ar trebui să vizeze absolut tot ceea ce s-a furat din Primărie din 2007 şi pînă la înlăturarea lui Chirtoacă. Se aude ceva despre vreun demers al procurorilor măcar în privinţa afacerilor de sute de milioane făcute de Mihai Ghimpu cu Primăria condusă de nepotul lui? Ca să nu mai vorbim de afacerile cu terenuri pentru construcţii, privatizări abuzive, mafia pieţelor, a transporturilor etc.!

Misiunea lui Chirtoacă nu a fost una edilitar-gospodărească, aşa cum era firesc să fie. Pentru el, funcţia de primar a fost una de acoperire, menită să „aristocratizeze” furturile, unionismul cu profit pecuniar, limba română şi istoria românilor în cel mai diversionist mod cu putinţă. Fireşte că toate cele arătate mai sus, precum şi multe alte nelegiuiri, au fost făcute cu ştiinţa şi acceptul „României unioniste”.

De prin 2013, „România unionistă” a renunţat la „serviciile unioniste” ale lui Chirtoacă şi Ghimpu, în schimbul trecerii acestora în administrarea lui Plahotniuc. Înlăturarea de către Plahotniuc a neputinciosului şi inutilului Chirtoacă a fost astfel o consecinţă „firească”, mai ales după ce Plahotniuc nu a mai avut nevoie nici de Ghimpu, dar şi pentru că a considerat că ţara pe care o stăpînea ilegal era incompletă fără Primăria Chişinăului. Precizăm că înlăturarea lui Chirtoacă de către Plahotniuc a fost mai legală decît modul în care a cîştigat Dorin al treilea mandat de primar cu „mînă unionistă românească de prin suburbii”.

În perspectiva alegerilor din 20 Octombrie, „România unionistă” merge pe o mînă moartă rămasă după „disecţia” uzurpatorului „unionist” Plahotniuc. Va fi pentru prima dată de după 2007 cînd chişinăuienii îşi vor alege primarul dorit fără să fie impulsionaţi geopolitic şi geostrategic. Asta se va întîmpla pentru că „melodia electorală românească” de aici miroase deja a formol. Toţi candidaţii „unionişti” la Primăria Chişinăului sînt nişte bastarzi rezultaţi din mariajul diversionist şi destabilizator dintre Plahotniuc şi „România unionistă” care i-a fost şi încă îi mai este complice. Unii dintre candidaţii unionişti nu sînt însă susţinuţi şi de către „România unionistă”. Aceștia, ca umbre ale uzurpatorului fugar, candidează ca ”unioniști voluntari”, sperînd că poate îi bagă cineva în seamă, că poate li se picură ceva din România. Dintre aceștia, numindu-i pe cei mai vocali, sînt Dorin Chirtoacă și Valeriu Munteanu, dar și obscurul candidat din partea PNL.

Cei agreați clar de „România unionistă” sînt Octavian Țîcu, extras din ACUM de către bizarul triunghi Plahotniuc-Șalaru-Băsescu, și Vladimir Țurcanu, din partea Partidului Popular Românesc. Firește că nici unul nu are absolut nici o șansă ca să ajungă în turul doi de scrutin. Este interesant agrementul românesc pentru cei doi în contextul ”provenienței” lor. Unionistul Țîcu este un exponent clar al complicității mafiote dintre „România unionistă” și Plahotniuc, în timp ce Țurcanu pare a fi plasat mai la dreapta față de primul, deși, să nu uităm, a fost purtătorul de cuvînd al unui Președinte controlat strict de către Plahotniuc. Crede cineva că exagerez atunci cînd spun că „melodia electorală românească” de aici miroase deja a formol? „România unionistă” și-a făcut-o cu propria-i mînă și chiar că e disperată că a pierdut deja controlul informațional asupra ”redutei Chișinăului”.

Orice observator atent a observat, de-a lungul ultimilor ani, numeroase tentative ale „României unioniste” de a și-l adjudeca pe Andrei Năstase, printre acestea numărîndu-se și acordările măgulitoare de titluri de ”cetățean de onoare” al unor orașe din România. Cel puțin la vedere, capacitarea lui Năstase la ”unionism” nu pare să fi reușit, dar mai știi!?

Așa cum spuneam mai sus, am convingerea că va fi pentru prima dată de după 2007 cînd chişinăuienii îşi vor alege primarul dorit fără să fie impulsionaţi geopolitic şi geostrategic, iar asta chiar că va fi o victorie a locuitorilor Capitalei care, în sfîrșit, au nevoie de un primar gospodar, nu de un politruc.

După cum notam într-un editorial precedent, dacă Ion Ceban nu va cîștiga încă din primul tur de scrutin, în cel de-al doilea, îl va înfrînge pe Năstase, cu mult mai multe procente decît a avut acesta în fața socialistului la precedentele alegeri, care au fost anulate de Plahotniuc. Cîștigînd Ceban, ar fi grosolan să invocăm culoarea politică a acestuia pentru că nu are decît determinare de identificare electorală. Competențele lui edilitare sînt serios expertizate, de o manieră în care nu-i vor da răgaz să fie ”un alt Chirtoacă”. Veți vedea!

Mihai CONŢIU