MILITIANUL RUTIER UNTILA SI RECRUTUL POLITIC GHIMPU, CENZORII ONOAREI MILITARE

Canalia liberală interzice dreptul rezerviştilor militari de elită să-şi poarte uniformele la diferite ocazii

Autor: Mihai CONŢIU

Oriunde, în lumea civilizată, ofiţerii şi subofiţerii militari rezervişti au libertatea de a-şi purta uniformele militare şi distincţiile în absolut orice împrejurare ce se poate fi socoti a fi solemnă, aniversară, specială sau importantă pentru ei. Cu alte cuvinte, aici nu-i vorba doar despre sărbători naţionale, ci despre libera alegere a rezervistului care consideră că portul uniformei şi a distincţiilor îl reprezintă într-o împrejurare dată.

La fel este şi în România, care parcă ar fi o ţară model şi „mamă” pentru Mihai Ghimpu, dar ale cărei tradiţii şi legi se pare că îi dau frisoane civice şi penale de tip moldovenesc. Ca un exemplu relativ recent şi notoriu, îl amintesc pe marele tenisman român Ilie Năstase. Deşi nu a fost militar, el are gradul de general al Armatei Române şi uniformele de schimb aferente, iar asta datorită performanţelor lui sportive la nivel mondial. La ultima finală a turneului de tenis feminin de la Wimbledon de anul acesta, Ilie Năstase a plecat în Marea Britanie şi a asistat la meciuri, ca spectator, îmbrăcat în uniformă de general. Nici măcar pe vremea dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceauşescu nu li se interzicea rezerviştilor să-şi poarte uniformele la diferite ocazii. Cu atît mai puţin acum, cînd bravii militari rezervişti au aceste libertăţi, dincolo de privilegiile sociale materiale aferente.

O completare legislativă provocatoare

Faţă de cele arătate mai sus, în Republica Moldova, însă, la iniţiativa deputatului liberal şi fost miliţioner sovietic Veaceslav Untilă, preşedinte al Comisiei parlamentare securitate națională, apărare şi ordine publică, şi prin voinţa expresă a lui Mihai Ghimpu, a fost adoptat, în Parlament, un proiect de lege care prevede completarea Codului Contravenţional cu un alineat în care se spune că „sancţionarea pentru portul uniformei similare celei militare de către persoanele fizice cu o amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale”, echivalentul a 2000 şi 3000 de lei. Şi de aici vor bani, e clar. Au înnebunit de-a binelea!

Miliţionerul sovietic Untilă şi-a argumentat acest demers legislativ prin aceea că „tot mai frecvent se constată cazuri de purtare nejustificată şi în afara cadrului legal a uniformei similare celei militare de către persoane fizice care nu au acest drept”. În plus, a mai spus că „scopul principal al proiectului este stoparea apariţiei forţelor paramilitare în Republica Moldova, că „o dată cu adoptarea proiectului se va evita perceperea eronată a persoanelor care contribuie la menţinerea ordinii publice”.

A fost suficient ca moldovenii şi, în general, protestatarii şi adversarii mafiei de la guvernare să-l fluiere pe Ghimpu, după ce au înţeles că este complicele mafiotizării ţării, că imediat acesta l-a şi pus pe miliţionerul miliţian sovietic Untilă să vină cu iniţiativa mai sus amintită. În realitate, această completare legislativă are multiple ţinte.

În primul rînd şi cel mai ofensator, iniţiativa cu pricină îi vizează inclusiv sau mai ales pe ofiţerii şi subofiţerii trecuţi în rezervă. Abia mai apoi urmează persoanele civile, iar aici mă refer în mod special la vînători şi pescari, care poartă ţinute sportive de camuflaj. Aceste ţinute sportive se comercializează în magazinele pentru vînători, pescari şi cele cu articole pentru sport din toate magazinele nu doar din Moldova, ci din întreaga lume civilizată. Diferenţa dintre uniformele militare clasice sau de camuflaj de tipul celor din trupele speciale şi aceste costume sportive de tip camuflaj pentru pescari, vînători şi orice alt civil care doreşte să le poarte constă în aceea că cele pentru civili nu au însemne militare specifice – trese sau grade cu steluţă, petliţe de identificare a armei (infanterie, aviaţie, artilerie etc.) sau berete-tip ale unităţilor speciale.

Dacă este să mergem mai departe, această imbecilă iniţiativă legislativă a miliţionerilor sovietici din politichia moldovenească loveşte şi în industria textilă de profil şi, implicit, în profitul magazinelor specializate în comercializarea unor astfel de vestimentaţii. Aici Ghimpu cîştigă enorm, pentru că are mai jos de Piaţa Centrală zeci de vînzători şi tarabe care vînd haine la kilogram pentru săteni. Cîrlanii ştiu ce spunem noi!

Cui lezează demnitate şi onoarea militară Untilă şi Ghimpu

Subiectul acestui articol îl dezvolt în urma unei discuţii purtate cu un vechi prieten – Augustin Bîrzoi, locotenent-colonel al MAI în rezervă, veteran de război, participant activ, în calitate de comandant de unitate, la conflictul militar transnistrean, în cadrul Brigăzii cu Destinaţie Specială „Fulger” a MAI, şi rănit în lupte, fost luptător de elită în Detaşamentul Mobil pentru Operaţiuni Speciale „OMON” al fostei URSS, timp de 8 ani, în cadrul competitiv al forţelor speciale din fosta URSS, fost campion la nivelul superior al artelor marţiale ruseşti, precum Combat Sambo etc.

Acum, Augustin Bîrzoi este pensionar, trăind dintr-o pensie umilitoare în raport cu ceea ce a fost şi a făcut pentru independenţa acestei ţări, nu se bucură de absolut nici o asistenţă socială şi medicală, iar asta în comparaţie cu puzderia de foşti şi actuali politicieni, deputaţi sau activişti sovietici de partid, care au propria lor policlinică-spital şi nişte pensii de-ţi cad dinţii din gură! Ei, bine, acestui om, Ghimpu şi Untilă vor să-i interzică să-şi poarte uniforma militară şi decoraţiile de război ori de cîte ori crede de cuviinţă! Poate că ar trebui să-şi atîrne decoraţiile de un tricou sau de o cămaşă, atunci cînd participă la comemorarea vreunui camarad dispărut, la o aniversare etc.!

Tot aşa, îmi amintesc aici de un alt mare prieten al meu – Victor Chilinciuc, fost luptător în OMON şi în Brigada cu Destinaţie Specială „Fulger” a MAI, participant la războiul transnistrean, un război pe frontul căruia şi-a lăsat un picior. Chilinciuc este unul dintre cei patru agenţi operativi care l-au răpit de la Kiev şi transportat la Chişinău pe Igor Smirnov, fostul „bulibaşă militar-politic” al Transnistriei. Victor, fireşte, trăieşte dintr-o pensie de batjocură, iar statul, din 1992 şi pînă acum, nu a fost capabil „să-i ofere” un picior proteză în schimbul celui lăsat pe front pentru independenţa unei ţări care nu-i pasă de el.

Ei, bine, acestui om, Ghimpu şi Untilă vor să-i interzică dreptul de a-şi purta uniforma şi bereta militară atunci cînd trebuie sau crede de cuviinţă. De dat nu-i dau nimic omului, dar de luat îi iau! Poate că şi Victor ar trebui să-şi prindă Ordinul „Ştefan cel Mare” de vreun tricou sau o cămaşă, atunci cînd se iveşte o ocazie!

Tot în acest context, îmi amintesc de alt prieten, de Alexandru Ţîganciuc, fost luptător de elită în OMON, participant la războiul din Afganistan şi la cel transnistrean, fost comandant-adjunct al Brigăzii cu Destinaţie Specială „Fulger”, care, ca performanţă, era al doilea luptător la Combat Sambo, în trupele speciale ale Detaşamentului Mobil pentru Operaţiuni Speciale „OMON” al fostei URSS etc. Şi el, se înţelege, este acelaşi pensionar şi nu se bucură de asistenţa socială şi medicală la care au acces foştii şi actualii politicieni, deputaţi, miliţioneri sau activişti sovietici de partid.

Cu toate acestea, Ghimpu şi Untilă vor să-i interzică şi lui Ţîganciuc dreptul de a-şi purta uniforma şi bereta militară ori de cîte ori instinctul şi demnitatea de militar îi dictează această necesitate! Întrucît spaţiul tipografic nu mi-o permite, mă opresc aici cu enumerările, căci am extrem de numeroşi prieteni de acest fel (iartă-mă Mihai Belous şi voi toţi ceilalţi, dar voi reveni şi la voi, altădată!).

Cînd mă gîndesc la ei sau ne întîlnim, am întotdeauna certitudinea amară că sînt nişte eroi printre noi, nişte eroi pe care „statul politicienilor” de după 1991 nu-i merită. Cum să nu dispreţuieşti gîngania politică Ghimpu atunci cînd spune că a luptat de vreo 25 de ani, în timp ce printre noi se află oameni care, pentru independenţa RM, şi-au lăsat pe front un picior sau o mînă, unii sînt paralizaţi în cărucioare mobile, alţii au murit pe front şi de boli pe timp de pace…!? Pentru ce au luptat aceşti oameni – pentru bunăstarea materială a lui Ghimpu, pentru ca mafioţii să ajungă stăpîni multimiliardari ai acestei ţări?

Au luptat pentru independenţa RM pentru ca Ghimpu şi Untilă să le şteargă definitiv amintirea, fie şi prin această agresivă şi dezonorantă iniţiativă legislativă civilă de a le interzice purtarea uniformei? Ei au luptat cumva pentru ca „adevăraţii luptători” să pară cei de teapa lui Ghimpu?

Ofiţerii şi subofiţerii trecuţi în rezervă au fost şi sînt marginalizaţi din absolut toate punctele de vedere, de aşa natură încît ajung să trăiască în cea mai cruntă sărăcie, în cele mai inimaginabile lipsuri din cauză că statul şi politicienii şi-au bătut şi îşi bat joc de ei de parcă ar fi fost infractori, nu apărătorii legilor şi ai ţării. Tot aşa procedează şi cu voluntarii războiului de pe Nistru. Aproape toţi rezerviştii moldoveni trecuţi de 45 de ani au fost adevăraţi eroi. Au luptat în Afganistan, pe Nistru în anii 1991-1992 şi, în general, pe majoritatea fronturilor de luptă ale fostei armate a URSS, iar acum au devenit proscrişi în propria lor ţară, pentru a cărei independenţe au luptat cu arma în mînă.

A fost făcut general-maior ca să-l voteze pe Streleţ, iar apoi să-l demită?!

În contextul iniţiativei legislative amintite, ne întrebăm dacă iniţiatorul ei, miliţionerul sovietic Veaceslav Untilă, îşi va permite să poarte uniforma de general?! Da, oameni buni, chiar dacă e de rîs şi de revoltă, Veaceslav Untilă, fost sef al Inspectoratului Auto din cadrul MAI, a primit gradul special de general-maior de poliție în rezervă!!! Deci are uniformă şi o va purta! Este obligat s-o poarte! Dar ştiţi cum s-a întîmplat o astfel de minune? Vă spunem!

Gradul i-a fost oferit de preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, printr-un decret semnat la 29 Iulie 2015, la propunerea ministrului Oleg Balan (alt mare înţelept al politichiei moldoveneşti), coordonată cu primul ministrul de atunci Valeriu Streleţ. Citiţi cu atenţie! Lui Untilă, aşadar, i s-a acordat gradul de general-maior pe 29 Iulie, iar Guvernul Streleţ a fost votat a doua zi, pe 30 Iulie, cu mîinile ridicate de către 52 de deputaţi, inclusiv mînuţa lui Untilă. Ulterior, laba lui Untilă, de astă dată labă de general, a votat pentru demiterea Guvernului pentru a cărui investire se pare că a fost avansat la gradul de general-maior.

În ţara de minune a proştilor şi hoţilor, general poate ajunge orice miţioner sovietic mincinos, demagog, intrigant şi corupt. RM nu are Armată de prestigiu, Vamă impecabilă, grăniceri merituoşi sau un MAI ceva mai de Doamne ajută, dar are generali cu duiumul, la fel ca în cartelurile drogurilor din ţările Sud-americane, în care orice bandit se autoproclamă general. Dacă pînă şi Tudor Baliţchi, şeful Serviciului Vamal, a fost avansat la gradul de general de către acelaşi preşedinte-maimuţoi Timofti! Tot din geamantanele Vămii mai fusese stors general şi Viorel Melnic, ăla care apare în Raportul Kroll ca avînd conexiuni cu furtul miliardului. Marian Lupu i-a netezit gradul de general lui Viorel Chetraru.

Ghimpu le-a negociat grade de general unora ca Vitalie Marinuţă sau Valentin Dediu, acesta din urmă avînd calitatea de director adjunct al SIS, care este verişorul vicepreşedintelui PL, Corina Fusu. Anterior, deşi Dediu a fost acuzat că a trădat Republica Moldova şi a făcut spionaj în favoarea altui stat. Astfel, acum se ştie că avem vreo 66 de generali, de parcă RM ar fi o supraputere, care are mult de furcă pe fronturile „războaielor de cucerire” pe care le duce pe toate continentele planetei. Şi toţi au acasă uniforme pe care le arată duminica soţiilor şi copiilor înainte de a se duce la biserică.

În concluzie, autenticii luptători despre care vorbeam mai sus, trebuie să se subordoneze aberaţiilor legislative ale unor generali de paie, aşa cum este şi miliţionerul sovietic Untilă! Generali pentru Mafie! Generali pentru a-i umili pe marii luptători, pentru a-i lipsi de cele mai elementare drepturi!