MILITARI RUŞI AU EFECTUAT MANEVRE ÎN TRANSNISTRIA

Militari ruşi staţionaţi în regiunea separatistă moldoveană Transnistria au efectuat marţi manevre, relatează Le Figaro în ediţia electronică. Cîteva sute de militari ruşi au efectuat exerciţii antiteroriste şi o simulare a apărării bazei militare în care sînt staţionaţi, a declarat colonelul Oleg Koşcetkov, un purtător de cuvînt al Comandamentului Militar rus de Vest, citat de agenţia Interfax.

Comandantul forţelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, şi-a exprimat duminică îngrijorarea cu privire la faptul că Transnistria ar putea deveni următoarea ţintă a preşedintelui rus Vladimir Putin, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea. El a declarat că suspectează Moscova că vrea să recurgă la tactica utilizată în Crimeea, şi anume să organizeze manevre militare cu scopul de a pregăti incursiuni transfrontaliere rapide.

Pe de altă parte, serviciul de securitate (KGB) de la Tiraspol a anunţat marţi pe site că a doborît duminică un avion fără pilot care survola regiunea transnistreană şi că ar fi restabilit înregistrările video realizate de aparatul de zbor, ajungînd la concluzia că acesta a fost lansat "de pe teritoriul Ucrainei".

Tot colonelul Oleg Koşcetkov anunţa vineri că trupe ruse au efectuat manevre în regiunea separatistă moldoveană cu scopul de a antrena militarii ruşi în vederea unui evetual atac inamic. În cadrul scenariului acestor exerciţii. "una dintre principalele sarcini ale trupelor de menţinere a păcii a fost să asigure apărarea civililor în zone de luptă", declara purtătorul de cuvînt al armatei ruse.

Exerciţiile de la sfîrşitul săptămînii trecute au avut loc în contextul în care preşedintele moldovean Nicolae Timofti şi-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la o eventuală repetare a scenariului din Crimeea în ţara sa şi a anunţat că preşedintele Parlamentului din Transnistria a cerut Moscovei, după modelul din Crimeea, alipirea la Rusia.

Republica Moldova, o ţară în care majoritatea populaţiei vorbeşte limba română, are în partea de est o zonă locuită de minorităţi ruse şi ucrainene - Transnistria. Această regiune s-a despărţit de Chişinău, cu susţinerea Moscovei, în urma unui război, în 1992, după un an de la dezmembrarea fostei Uniuni Sovietice, însă independenţa Transnistriei nu a fost recunoscută de nicio ţară.

Rusia menţine, de atunci, aproximativ 440 de militari însărcinaţi cu "menţinerea păcii" în regiune, plus un contingent însărcinat cu protejarea unor depozite de armament datînd din perioada sovietică, împotriva voinţei Guvernului moldovean şi în pofida unui angajament asumat în 1999 de a le retrage.

Sursa: Mediafax