Milioane de americani fara electricitate in urma furtunii de zapada

Cel puţin 47 de persoane au murit şi milioane de americani au rămas fără electricitate sau apă, în urma ninsorilor care au acoperit cu zăpadă şi un strat de gheaţă localităţi din Texas şi pînă la Nord de Ohio, relatează EFE. Autorităţile locale au informat că cel puţin 30 de persoane au murit în Texas în urma problemelor cauzate de aceste intemperii. Potrivit ziarului The Washington Post, cel puţin 5 persoane au murit intoxicate cu monoxid de carbon din cauza sistemului defect de încălzire, iar alte 17 din cauza hipotermiei ca urmare a temperaturilor foarte scăzute.

Statele cele mai afectate de întreruperile de curent sunt Texas, unde 192.400 de locuitori au rămas încă de Luni fără electricitate şi alţi 109.999 de locuitori din Mississippi.

Liniile aeriene au anulat Vineri 706 zboruri, în timp ce alte 2.142 de zboruri au suferit întîrzieri.

National Weather Service (NWS) a avertizat cu privire la depunerea unui strat de gheaţă în Sud-Estul Texasului, în Louisiana şi Alabama, şi a extins avertismentul de furtună de zăpadă în Nord-Estul Pennsylvaniei, în centrul statului New York, în Delaware şi în Massachusetts.

Situaţia cea mai gravă este însă în Texas, unde întreruperile de curent au afectat staţiile de furnizare de combustibil şi de apă potabilă.

Guvernatorul Gregg Abbott i-a cerut Preşedintelui Joe Biden să declare starea de urgenţă, pentru a primi astfel asistenţă federală în acest stat unde jumătate dintre locuitori, circa 13 milioane, au rămas fără apă după ce ţevile au îngheţat şi s-au spart.

Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de Urgenţă (FEMA) a dispus să trimită în Texas generatoare de electricitate, dintre care unele vor fi folosite în centralele de procesare a apei potabile, precum şi cisterne cu 729.000 de litri de apă.

În Memphis (Tennessee), unde toate zborurile de pe aeroportul internaţional au fost anulate, meteorologii prognozează temperaturi negative de pînă la -3 grade.

Compania Memphis Light, Gas and Water i-a sfătuit pe cetăţeni să fiarbă apa pe care o beau, după ce gerul a spart ţevile subterane şi a afectat sistemul de tratare rezultînd un risc crescut de contaminare cu bacterii a apei potabile.