Mike Pompeo se va intilni cu Vladimir Putin pe 14 Mai

Șeful Departamentului de Stat, Mike Pompeo, urmează să se întîlnească cu Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cu ministrul de Externe, Serghei Lavrov, în timpul vizitei pe care o va face în Rusia săptămîna viitoare, a anunțat  Departamentul de Stat al SUA, potrivit RT. Vizita oficialului american vine pe fondul relațiilor tensionate dintre Moscova și Washington, după acuzațiile de amestec al Moscovei în alegerile din SUA, dar și în contextul dezacordurilor dintre americani și ruși pe marginea crizei din Venezuela și a programului nuclear al Iranului.

Departamentul de Stat a precizat că în timpul întrevederii, care va avea loc pe 14 Mai, la Soci, va fi discutată „întreaga gamă de provocări bilaterale și multilaterale”. Mike Pompeo a avut deja o întîlnire cu Serghei Lavrov, în Finlanda, la începutul acestei săptămîni, in timpul summitului Consiliului Arctic.

Reamintim că în cazul crizei de la Caracas, Rusia îl sprijină pe Președintele venezuelean Nicolas Maduro, în vreme ce Statele Unite îl consideră președinte interimar pe liderul opoziției, Juan Guaido. Washingtonul și Moscova se acuză reciproc de amestec în afacerile interne ale Venezuelei.

Reuniunea de la Soci intervine și în urma anunțului Iranului de a suspenda anumite obligații care îi revin în temeiul angajamentelor din JPCOA (planul exhaustiv de acțiune) și NPT (tratatul de ne-proliferare), după ce Washingtonul a impus o serie de sancțiuni asupra țării.