MIKE PENCE PROMITE UN "RASPUNS ZDROBITOR" LA AMENINTARILE COREII DE NORD

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a promis miercuri Coreii de Nord un răspuns "zdrobitor" în caz de atac, calificînd Phenianul drept cea mai "periculoasă și urgentă amenințare în regiune", potrivit AFP.

Aflat în Japonia, vicepreședintele american a avertizat trupele la bordul portavionului Ronald Reagan, care staționează în arhipelag că "nori groși se strîng la orizont" și a adăugat că utilizarea de către regimul comunist nord-coreean a armelor nucleare sau balistice va antrena o reacție majoră a administrației Trump.

Aceste afirmații rostite în cursul unei vizite de două zile în arhipelagul nipon, după trecerea prin Coreea de Sud, unde făcuse o escală în zona demilitarizată (DMZ) intercoreeană, intervin în plină recrudescență a tensiunilor între Washington și Phenian.

În timp ce amenințarea unui al șaselea test nuclear persistă din partea regimului comunist, viceministrul de externe nord-coreean, Han Song-Ryol, a declarat marți la BBC că ritmul tirurilor balistice se va accelera: "Vom face mai multe teste cu rachete săptămînal, lunar și anual".

În fața unei atitudini pe care comunitatea internațională o califică drept provocare prin încălcarea rezoluțiilor ONU, Pince a afirmat deja că "toate opțiunile" sînt de acum înainte "pe masă".

"Vom contracara orice atac cu armă convențională sau nucleară", a insistat miercuri Mike Pence. Potrivit lui, replica va fi "zdrobitoare și eficientă", la înălțimea "hotărîrii președintelui Trump și a forțelor armate ale SUA".

Portavionul Ronald Reagan face parte din Flota a 7-a SUA și este pregătit pentru o desfășurare prevăzută în vestul Pacificului.

O altă unitate a Flotei a 7-a, cu portavionul USS Carl Vinson, în prezent în largul Australiei, este așteptată să sosească în Marea Japoniei săptămîna viitoare.

Premierul nipon Shinzo Abe a cerut marți să fie preferată o soluție diplomatică și pacifistă.

Trump a recunoscut că dialogul ar putea fi stabilit prin intermediul Chinei, atenuîndu-și criticile față de politica economică a Beijingului.

"Ce ar trebui să fac? Să lansez un război comercial împotriva Chinei, în timp ce președintele chinez Xi Jinping este pe cale să lucreze la o problemă mult mai importantă, cu Coreea de Nord?", s-a întrebat retoric președintele într-un interviu difuzat marți pe canalul Fox News.

Acesta a fost perceput ca un semn de deschidere din partea lui Donald Trump care, în urmă doar cu cîteva zile, se declarase dispus să reglementeze singur problema nucleară nord-coreeană dacă Beijingul nu reușește să-l potolească pe turbulentul său aliat.

La bordul portavionului Ronald Reagan, Mike Pence a căutat în același timp să-și asigure aliații asupra acordurilor de apărare mutuală și asupra angajamentului SUA alături de Coreea de Sud și de Japonia cu privire la celelalte probleme în regiune.

Alianțele sînt "de nezdruncinat", a afirmat el, adăugînd, implicit în atenția Chinei, că tratatul cu Tokyo "acoperă tot teritoriul administrat de Japonia, inclusiv insulele Senkaku", un mic arhipelag controlat de Japonia, dar revendicat de Beijing sub denumirea de Diaoyu, notează AFP.

Mike Pence a adăugat că SUA vor apăra de asemenea libertatea de navigație în Marea Chinei de Sud.

Vicepreședintele a mai promis că mai multe mijloace americane de vîrf vor fi desfășurate în regiunea Asia-Pacific. Circa 47.000 de soldați americani staționează în Japonia și alți 28.000 în Coreea de Sud.

Prevăzut de mult timp, turneul asiatic al lui Mike Pence a început duminică în Coreea de Sud, a doua zi după o demonstrație militară a Phenianului în care au fost prezentate vreo 60 de rachete și, în special, ceea ce pare a fi un nou model de rachetă balistică intercontinentală.

Sursa: Agerpres