MII DE PERSOANE AU MANIFESTAT LA MADRID SI IN ALTE ORASE PENTRU APARAREA UNITATII SPANIEI

Mii de persoane, fluturînd steaguri spaniole, au manifestat sîmbătă la Madrid, Barcelona și în alte mari orașe pentru a apăra unitatea Spaniei, cu o zi înainte de un referendum privind autodeterminarea convocat de către separatiștii Cataloniei, în pofida interzicerii lui de către statul spaniol, relatează AFP și Reuters.

La Madrid, manifestanții s-au strîns în Plaza de Cibeles, în centrul Madridului, la apelul Fundației pentru apărarea națiunii spaniole (Denas).Arborînd drapelul național, roșu-galben-roșu, manifestanții strigau ''Catalonia face parte din Spania'', dar și refrene ale suporterilor de fotbal, precum ''Eu sînt spaniol, spaniol, spaniol''.

Alți manifestanți strigau chiar ''Puigdemont, la închisoare'', referire la Carles Puigdemont, șeful executivului regional separatist catalan, care sfidează guvernul și justiția spaniolă organizînd duminică referendumul, interzis de către Madrid, care îl consideră anticonstituțional.

La Barcelona, mai multe sute de persoane, fluturînd drapele spaniole, au manifestat în fața clădirii unde se află sediul executivului catalan, aflat la originea referendumului.

Manifestații pentru unitatea Spaniei au avut loc, de asemenea, în sudul țării, în Sevilla și Malaga, în Alicante și Valencia (sud-est), în Santander și Valladolid (nord), precum și în Galicia, în Santiago de Compostela și La Coruna (nord-vest).

Guvernul Spaniei a anunțat sîmbătă că poliția a sigilat 1.300 din cele 2.315 școli din Catalonia care fuseseră alese pentru amenajarea secțiilor de votare în cadrul referendumului.

Potrivit unei surse oficiale guvernamentale, 163 de școli cu secții de votare au fost ocupate de către familii.

Persoane care susțin organizarea referendumului au petrecut noaptea în școli, în scopul de a împiedica un ordin al poliției de a evacua și de a închide secțiile de votare pînă la ora 6,00 a zilei de duminică. Scrutinul ar trebui să înceapă duminică la ora 9,00.

Justiția spaniolă a ordonat închiderea școlilor și a altor localuri ce pot fi utilizate duminică pentru votare în cadrul referendumului. Ea a ordonat, de asemenea, poliției regionale (Mossos d'Esquadra) să supravegheze intrarea oricărui material electoral și, la nevoie, să-l confiște.

Începînd de vineri seara, grupuri de cetățeni au început să ocupe sediile de votare, în principal școli, pentru a împiedica închiderea lor. Membri ai Mossos d'Esquadra îi vizitează pentru a-i informa că vor trebui să iasă pînă la ora 6,00 a zilei de duminică.

Polițiștii au primit totuși ordin să nu recurgă la forță. Guvernul central a desfășurat ca întăriri circa 10.000 de agenți ai poliției naționale și ai Gărzii Civile.

''Votarem'' (Vom vota, în catalană), au scandat vineri seara separatiștii, circa 10.000, veniți să asiste la ultimul miting al lui Carles Puigdemont, șeful executivului catalan.

Potrivit unui sondaj al guvernului separatist publicat în iulie, catalanii care se opun independenței sînt mai numeroși decît partizanii săi (49,4 %, față de 41,1 %).

Sursa: agerpres.ro