MII DE OAMENI AU VENIT SA-SI IA RAMAS BUN DE LA BORIS NEMTOV

Mii de ruşi, unii cu flori, alţii cu lumînări în mîini, au venit marţi la Centrul Saharov din Moscova pentru a-i aduce un ultim omagiu unuia dintre cei mai virulenţi critici ai preşedintelui Vladimir Putin, opozantul rus Boris Nemţov, ucis vineri seară cu focuri de armă în apropiere de Kremlin.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al politicianului rus a fost depus marţi dimineaţă la muzeul consacrat drepturilor omului şi care poartă numele academicianului disident sovietic Andrei Saharov, iar în cursul după-amiezii şi-a continuat drumul la cimitirul moscovit Troiekurovskoie.

O coadă lungă de cîteva sute de metri se formase încă de la primele ore ale dimineţii la Centrul Saharov. Mama lui Boris Nemţov şi copiii săi au stat în faţa sicriului deschis, aşa cum este tradiţia ortodoxă. Oamenii au trecut prin faţa sicriului, înclinîndu-se, unii făcînd semnul crucii, alţii depunînd flori.

Printre oficialii străini care au venit să-i aducă un ultim omagiu se numără fostul premier britanic John Major şi ambasadorul SUA la Moscova, John Tefft.

Agenţia rusă Rbc relatase luni seara că, în afară de preşedintele Vladimir Putin şi de premierul Dmitri Medvedev, nu vor participa la funeralii niciun vicepremier şi nici şefii celor două camere ale parlamentului federal.

Au fost însă şi politicieni străini care au susţinut că nu li s-a permis participarea la înmormîntare. Preşedintele Senatului polonez, Bogdan Borusewicz, a declarat că autorităţile ruse i-au refuzat permisiunea să ia parte la funeralii, ca răspuns la sancţiunile europene împotriva Moscovei. Eurodeputata letonă Dandra Kalniete a anunţat la rîndul său luni seara că i s-a refuzat accesul în aeroportul internaţional Şeremetievo al capitalei ruse.

Nemţov a fost înmormîntat marţi chiar de ziua mamei sale, Dina Eidman (87 de ani), care l-a crescut singură de la şase ani. Despre politicianul Nemţov se cunosc multe lucruri, dar puţini ştiu că el a fost un fizician strălucit. A lucrat o perioadă la un institut de cercetări în radiofizică, sub conducerea unchiului său, academicianul Vilen Eidman, care lucrase îndeaproape cu Vitali Ghinzburg, laureat al Premiului Nobel pentru fizică în 2003.

El este autorul a peste 60 de lucrări ştiinţifice de fizica cuantică, termodinamică, acustică şi al mai multor invenţii. Spre deosebire de matematicianul strălucit Boris Berezovski, Nemţov nu a profitat de înaltele sale funcţii pentru a se îmbogăţi, ceea ce i-a dat dreptul moral să întocmească o serie de rapoarte bine documentate despre corupţia de la vîrful puterii din Rusia.

Sursa: Agerpres