Mii de italieni s-au adunat Simbata la Roma pentru a sarbatori primele sase luni de guvernare ale formatiunii Liga

Mii de persoane venite din toată Italia s-au adunat Sîmbătă la Roma, la apelul Ligii, pentru a sărbători primele şase luni de cînd vicepremierul Matteo Salvini şi formaţiunea sa se află la guvernare, relatează AFP, potrivit Agerpres. ‘Italia ridică capul’, ‘Italienii mai întîi’, ‘Şase luni de bun-simţ al guvernării’ sau hashtag-ul ‘De la vorbe la fapte’, stătea scris pe bannerele imense de culoare albastră de la tribuna adunării. Liga, partid secesionist din Nordul Italiei marcat de scandaluri, revigorat de Salvini ca formaţiune naţionalistă, a închiriat trei trenuri special şi peste 200 de autocare pentru transportul manifestanţilor în Capitală, unde nu era pînă acum implantat.

Manifestaţia a fost precedată de o campanie publicitară pe reţelele sociale, cu fotografii puţin flatante ale principalilor adversari ai Ligii – personalităţi de stînga, jurnalişti, artişti -, cu menţiunea ‘El/Ea nu va fi aici’. Locuitorii Romei au răspuns cu afişe în care personalităţi istorice îşi arată indignarea.

Ajuns în fruntea coaliţiei de dreapta la legislativele din Martie cu 17% din voturi, Salvini a format o coaliţie de guvernare cu Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), partidul care a obţinut cele mai multe voturi, 32,5%. Discursul său de fermitate împotriva migranţilor şi contra regulilor europene a făcut ca popularitatea lui Salvini şi a Ligii să explodeze, formaţiunea depăşind în prezent 30% în sondaje, în timp ce M5S se află în pierdere evidentă de viteză. Cei doi parteneri la guvernare sunt implicaţi într-o dispută cu Comisia Europeană în privinţa bugetului pe 2019, ce prevede măsuri anti-austeritate şi un deficit de 2,4%, dar pe care Bruxellesul l-a respins din cauza datoriei publice uriaşe a ţării.

Tensiunile şi rivalităţile sunt însă puternice în interiorul coaliţiei, cele două formaţiuni avînd anumite promisiuni electorale incompatibile şi urmînd să fie rivale la alegerile pentru Parlamentul European din Mai 2019.