MII DE CREDINCIOSI AU PRELUAT FOCUL HARIC

Mii de credincioşi s-au adunat în ajunul Sfintei sărbători de Paşti la Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” din Chişinău, pentru a prelua Focul Sfînt adus pentru a treisprezecea oară de la Ierusalim.

Delegaţia R. Moldova, condusă de către Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir şi însoţită de funcţionari de stat a sosit la Catedrală, aducînd Focul Haric.

Ajungînd în scuarul Catedralei Mitropolitane, Întîistătătorul s-a adresat către popor, vestind tuturor că şi în acest an Mîntuitorul s-a milostivit de turma Sa, trimiţînd din cer semnul minunat al dragostei Sale pentru creştinii drept-măritori.

În continuare Mitropolitul Vladimir a adresat sincere mulţumiri celor care l-au însoţit în acest pelerinaj, în special preşedintelui Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat, care şi-a asumat suportul financiar pentru realizarea acestui eveniment, precum şi tuturor oamenilor de bună-credinţă, datorită cărora credincioşii din Republica Moldova pot lua pe la casele lor Focul Haric din Biserica Învierii de la Ierusalim.

ÎPS Vladimir a transmis bunecuvîntarea Patriarhului Ierusalimului, Preafericitul Teofil al III-lea adresată credincioşilor ortodocşi din R. Moldova.

Lumînările cu care se ia Lumina de la preot în noaptea Învierii nu se aruncă, ci se aprind în faţa icoanei, în caz de supărare mare, la necazuri sau cînd omul se află în mari dificultăţi. Se spune că lumina acestora este mai aproape de rai decît orice altă lumină.

Focul haric, numit şi Foc Sfînt, s-a pogorît pe Mormîntul Domnului Iisus Hristos la Ierusalim. Focul este considerat una dintre cele mai mari minuni ale creştinilor Bisericii Ortodoxe. Are loc în fiecare an, în acelaşi mod şi în acelaşi loc. Lumina Sfîntă apare numai la invocaţia Patriarhului Ortodox.