MIHAIL POALELUNGI, CONFIRMAT IN FUNCTIE DE PARLAMENT

Parlamentul a aprobat numirea în funcție a lui Mihail Poalelungi în calitate de președinte al Curții Supreme de Justiție. Totodată, au fost aprobate candidaturile patru magistrați în calitate de judecători la CSJ. În sală în momentul votului erau 62 de deputați.

Este vorba de numirea în funcție a judecătorilor Anatolie Țurcan, Nicolae Craiu, Nicolae Gordilă și Mariana Pitic în funcția de judecători la Curtea Supremă de Justiție, și confirmarea candidaturii lui Mihai Poalelungi în calitate de președinte al CSJ.

Pentru candidaturile acestora au votat majoritatea deputaților prezenți.

Din judecătorii propuși doar candidatura Marianei Pitic a stîrnit careva întrebări. Întrebată despre aparițiile în presă ale acesteia, și dacă a fost sesizat CNI, Raisa Apolschi, președintele Comisiei Juridice Numiri și Imunități a declarat că este necesar un document de la CNI.

 

Poalelungi, votat

Una din cele mai importante decizii luate astăzi de Parlament a fost confirmarea în funcție a lui Mihail Poalelungi, președinte al Curții Supreme de Justiție.

„Nu trebuia de așteptat? Era bine să avem analiza de ansamblu a experților UE, după care să trecem la reformatarea CNA, CSJ și alte instituții”, a fost una din propunerile lui Iurie Leancă, președintele PPEM

Poalelungi „a fost luat” la întrebări și de către deputații PLDM, Vadim Pistrinciuc și Maria Ciobanu, care l-au întrebat despre procedura de alegere a acestuia de către CSM, dar și activitatea sa anterioară la Curtea Supremă de Justiție.

„Nu regret nici o acțiune luată de mine. Un judecător poate să fie cu stea în frunte, dacă va fi defăimat în fiecare zi nu va fi efect. Mass-media să nu defăimeze”, a fost una din sugestiile lui Poalelungi.

Candidatura lui Poalelungi a fost votată de 62 de deputați.

„Așa îl instalează acum pe Poalelungi în funcția de supraveghetor al judecătorilor. Profitînd de plecarea socialiștilor, Candu a operat pe neașteptate o modificare excepțională la ordinea de zi a ședinței Parlamentului. (...) Procedează pe furiș, în grabă, ca hoții. Așa cum au votat guvernul Filip, tot pe ascuns, noaptea”, a fost reacția lui Dodon, care împreună cu fracțiunea au părăsit sala Parlamentului la începutul ședinței.

Sursa: agora.md