MIGRANŢII AU TRIMIS ACASĂ CU 26 MLN DE DOLARI MAU MULT

Valoarea transferurilor de valută din străinătate în favoarea persoanelor fizice (rezidente şi nerezidente) prin băncile moldoveneşti a crescut în primele două luni cu 14,8% şi a ajuns la 202,76 milioane de dolari, a relatat Bănca Naţională a Moldovei (BNM).

Moldovenii care muncesc peste hotare au trimis acasă în ianuarie-februarie 2013 cu 26 milioane de dolari SUA mai mult decît în perioada respectivă a anului trecut. Transferurile de bani din străinătate în favoarea persoanelor fizice au revenit pe o creştere puternică la început de an şi au depăşit nivelul dinaintea crizei financiare din 2009, cînd au atins maximul istoric. Intrările de bani pe canalul transferurilor prin băncile din R. Moldova s-au ridicat în a doua lună a anului la 103,47 milioane de dolari, o cifră comparabilă cu nivelul record de 104 milioane dolari din anul 2008.

Centrul Analitic Independent „Expert Grup” explică majorarea transferurilor de bani de peste hotare, după trei luni de declin constant de la sfîrşitul anului trecut, prin „creşterea sporită a remitenţelor din UE”. Astfel, dacă în decembrie 2012 ponderea transferurilor în euro a fost de 36,1%, în primele două luni ale anului curent a depăşit 38 la sută. ”Prin urmare, stabilizarea economică curentă din Europa şi-a avut efectul”, afirmă experţii.

Aproximativ 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate de oficialităţi. Statisticile oficiale denotă că numărul persoanelor declarate de către gospodării plecate în alte ţări la lucru sau în căutare de lucru a fost în anul trecut de 328,3 mii de persoane, faţă de 316,9 mii în 2011. În anul 2012 moldovenii care muncesc în străinătate au trimis acasă prin băncile din R. Moldova 1 miliard 494,23 milioane de dolari, cu 3,5 la sută mai mult decît în anul precedent. A fost al treilea an consecutiv în care remiterile au crescut, după ce în timpul crizei economice transferurile s-au redus cu 30 la sută.

Moldpres