METAMORFOZELE RAULUI CEL MIC

Răul cel mare nu ar fi incidentul de la Varnița propriu-zis, regizat de PAS, care a însemnat o provocare politică periculoasă și discriminarea cetățenilor de pe malul stîng al Nistrului, împiedicați brutal să-și exercite dreptul la vot. Răul cel mare ar fi interpretarea acestui incident de către presă și politologi într- o manieră care nu place președintelui nou ales Maia Sandu, lider al PAS, deocamdată. Cînd declari, că are importanță nu cauza, ci efectul, te dai nu numai în spectacol, ci, benevol și cu bună știință, - de partea demagogiei.

Trebuie să ne împăcăm cu gîndul, că stilul demagogic marca Maia Sandu va fi și de aici încolo cheia existenței ei politice, un stil cultivat de-a lungul activității în opoziție. Aduceți-Vă aminte de felul cum își explica Sandu propriile ghidușii, începînd cu cea mai nevinovată - pretinsa otrăvire cu mercur și terminînd cu evenimente de impact major asupra vieții cetățenilor, cum ar fi încălcarea jurămîntului scris și semnat de a nu face alianță cu socialiștii.

În același stil doamna președintă își explică gafele politice, pe care s-a grăbit să le facă înainte de inaugurare. Dumneaei a avut neatenția să declare public, că un scenariu soft nu se potrivește deloc rezolvării diferendului transnistrean, că peninsula Crimeea nu este a rușilor și că controversatul contingent redus de trupe ruse, staționat în raioanele de est, trebuie să părăsească Moldova.

Chiar dacă aceste declarații incendiare sînt bine întemeiate și reprezintă aspecte ale unui adevăr politic împărtășit de Maia Sandu și de mulți dintre cetățenii și politicienii noștri, trebuie să te pricepi, în calitate de președinte, cînd, unde și, mai ales, cum să le sonorizezi. Ori în timpul campaniei electorale candidatul PAS s-a ferit să pomenească de asemenea subiecte și promitea alegătorilor, cel puțin vorbitorilor de limbă rusă care au votat-o, că va merge la Moscova ca să facă înțelegeri politice și economice cu patria lor etnică.

Ce zic despre aceste declarații nepotrivite jurnaliștii și politologii care deservesc ramură puterii, reprezentată acum de Maia Sandu? Zic, că cei care o critică pe Sandu pentru inepții și lipsă de discernămînt acționează cu rea credință și-i interpretează greșit spusele. Cu alte cuvinte, noi nu avem darul s-o înțelegem corect. Ceea ce ne determină să presupunem, că stilul demagogic al președintelui ales va fi și în continuare susținut, cultivat și inzorzonat de adepții ei din stradă și din palatul prezidențial, fie el cu gard, fie fără.

Presupunerea noastră se bazează, inclusiv, pe dezlănțuirea unui uragan de răutate și agresivitate, care odată cu victoria Maiei Sandu parcă a rupt zăgazul bunei cuviințe și a cutremurat spațiul informațional. Rețelele de socializare au devenit loc de execuție a celor, care nu sînt de acord cu opiniile președintelui noul ales și ai acoliților ei. Extremiști cu idei deocheate, combatanți mai curînd falși, filosofi pe cont propriu și tot soiul de sociopați cer pe ton ultimativ linșarea celor care adoptă o tonalitate critică față de gafele noului șef de stat.

Nu observăm, deocamdată, măcar o firavă încercare din partea Maiei Sandu (răul cel mic ales!) să supună controlului emoțiile electorale și entuziasmul nestăvilit al victorioșilor, care se amestecă tot mai vădit cu o năprasnică dorință de răzbunare. Cetățenii au mai trăit asemenea clipe pline de griji și alarmă după numirea Maiei Sandu în calitate de prim-ministru. Se pare că lidera PAS nu a învățat lecția din 2019 și se va ghida în activitatea ei și de acum înainte nu de necesitățile cetățenilor, ci de instrucțiunile ticluite în centrele de putere din afara țării.

Autor: Valeriu RENIŢĂ

Sursa: Politics.MD