MESAJUL SECRETARULUI GENERAL ONU CU OCAZIA ZILEI INTERNATIONALE A PERSOANELOR IN ETATE

Cu prilejul celei de-a 25-a aniversări a Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate, dorim să aducem o recunoaştere a enormului avantaj pentru societate reprezentat de persoanele în etate, care aduc o semnificativă contribuţie la dezvoltarea globală.

Pe 25 septembrie, la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York, şefii de stat şi de guverne s-au angajat să construiască o lume durabilă în care nicio persoană, indiferent de vîrstă sau sex, să fie dezavantajată. În punerea în aplicare a Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, adoptate recent, trebuie să ţinem cont de schimbările demografice prognozate pentru următorii 15 ani, care urmează a avea un impact direct asupra realizării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Îmbătrînirea rapidă a populaţiei şi urbanizarea vor influenţa tot mai mult societăţile noastre. Numărul persoanelor cu vîrsta de 60 de ani şi mai mult, care locuiesc în oraşe, este preconizat a atinge cifra de peste 900 mln. pînă în anul 2050 – echivalentul unui sfert din totalul populaţiei urbane din ţările în curs de dezvoltare.

Tema Zilei Internaţionale a Persoanelor în Etate din acest an – „Dezvoltarea durabilă şi incluziunea de vîrstă în mediul urban” – subliniază nevoia de a transforma oraşele, astfel încît acestea să devină incluzive pentru oameni de toate vîrstele. Conferinţa Naţiunilor Unite cu privire la Locuinţe şi Dezvoltare Urbană Durabilă (Habitatul III), care va avea loc în capitala Ecuadorului, Quito, în octombrie 2016, oferă o oportunitate de a sprijini acest efort.

Ca oraşele să devină mai incluzive pentru persoanele în etate, este necesară generarea de oportunităţi care ar permite participarea lor economică şi socială, în medii accesibile şi sigure. De asemenea, se impune furnizarea de locuinţe, precum şi de servicii medicale şi sociale – necesare pentru a sprijini populaţia în curs de îmbătrînire – la preţuri accesibile.

În această Zi Internaţională a Persoanelor în Etate, fac apel la guverne pentru a transforma oraşele şi aşezările umane în localităţi incluzive, sigure, flexibile şi durabile, astfel încît nicio persoană – indiferent de vîrstă – să fie neglijată sau dezavantajată.