MESAJUL PREŞEDINTELUI PLDM, VLAD FILAT, CU OCAZIA ZILEI INTERNAŢIONALE A MIGRANŢILOR

Stimaţi concetăţeni aflaţi peste hotarele ţării,

Dragi prieteni,

De Ziua Internaţională a Migranţilor, celebrate astăzi în întreaga lume, vin cu un mesaj de recunoştinţă pentru tot suportul pe care îl aduceţi propriilor familii şi ţării, dar şi cu un apel de mobilizare. Şi asta pentru că Republica Moldova, astăzi mai mult ca oricînd, trebuie să-şi concentreze absolut tot potenţialul creator pe care îl posedă atît în ţară, cît şi peste hotare, pentru a merge înainte, spre un viitor european. Ne-am lamentat excesiv de puterea enormă a proceselor migraţionale care ne-au zguduit atît la nivel personal, dar şi ca societate. Acum e timpul să ne inspirăm din cele mai frumoase exemple din afară şi să efectuăm saltul definitiv pe calea modernizării Republicii Moldova. 

Anul 2013 a fost pentru Republica Moldova un an al recunoştinţei pentru diasporă. Mă bucur că Partidul Liberal Democrat din Moldova a avut o contribuţie substanţială la această transformare importantă, urmărind ca diaspora nu doar să fie reinclusă în spaţiul intereselor naţionale, dar şi să fie recunoscută definitiv ca unul dintre principalii actori ce poate contribui la dezvoltarea ţării.

Evident că este un început, urmează să muncim mult pentru ca cetăţenii ţării noastre, oriunde s-ar afla, să aibă un rol decisiv în dezvoltarea Republicii Moldova. În primul rînd, este timpul să trecem de la politica diasporei la politici pentru diasporă. Prea mult timp diaspora a fost influenţată de politizarea din ţară.

În cel de-al doilea rînd, a venit timpul parteneriatelor adevărate pentru diasporă. Comunicarea ţară - străinătate se bazează doar pe petiţii şi rezoluţii. Este momentul oportun pentru mobilizarea tuturor: ministerelor, ONG-urilor, partidelor, asociaţiilor diasporale pentru dezvoltarea unor programe punctuale. Tocmai de asta, odată cu crearea Biroului pentru Relaţii cu Diaspora, nu am optat pe o concentraţie de atribuţii, ci, din contra, pe o răspîndire largă a acestora, astfel încît fiecare instituţie în parte să recunoască că trebuie să lucreze nu doar pentru cetăţenii din ţară, dar şi pentru cei de peste hotare.

Acum, în ajunul unui an nou de activităţi, am considerat deosebit de important să punctăm aceste abordări în lucrul cu diaspora. 

În ajunul sărbătorilor de iarnă, Vă urez sănătate, curaj, entuziasm şi energie pentru ca anul viitor să devină unul prosper pentru Republica Moldova!

Vlad FILAT,
preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova