MESAJ INDIRECT CATRE ACTIVISTII FORUMULUI CIVIC SI AI SOCIETATII CIVILE

Sîntem cetăţeni moldoveni

Poporul Moldovenesc este comunitatea formată istoric de toate etniile conlocuitoare pe teritoriul Ţării Moldovei, unde etnia moldovenească este formatoare (creatoare) a statului. Aceasta şi determină suveranitatea Republicii Moldova.

Dacă etnia moldovenească se va autoidentifica în români basarabeni, sau români, atunci se va pierde însăşi esenţa Statului Moldovenesc. Acum noi sîntem în perioada influenţei ideologice euro-americane, care se exercită prin mijloacele românizării conştiinţei societăţii. Influenţa mass-media asupra conştiinţei publice este mai puternică decît o invazie militară. Astfel, anihilarea identităţii moldoveneşti este o modalitate de distrugere, de atomizare a statului moldovenesc. Anume de această noţiune depinde nu numai viitorul ţarii Republica Moldova, dar şi însăsi existenţa ei.

Zilele acestea, la protestele din centrul Chişinăului, s-a auzit din nou chemarea, sloganul „Unire, moldoveni!”. Supărare mare pe la Bucureşti, dar şi prin alte părţi. Televiziunile din Bucureşti titrau că la Chişinău se aclamează „Unire!”. Cuvîntul „moldoveni” a fost interzis la Bucureşti. Aşadar, un exemplu, două. Doamna Maia Sandu, un manager oarecare, de fapt cel mult o bună contabilă, este chemată de urgenţă la Bucureşti şi tratată cu toate serurile şi alifiile din dotarea serviciilor de specialitate. Servicii care tresar cu vigilenţa dulăului de stînă la auzul cuvîntului „moldoveni”. La întoarcere în patria mică care i-a plătit bursa în Patria Mare, Maiaşa noastră declară că va spune „Da” la un eventual referendum în chestiunea reunificării Moldovei cu România. Populaţia aşteaptă de la „oamenii curaţi şi profesionişti” ca Măiuţa noastră idei şi fapte pentru un trai mai bun, pentru a ne înscrie în rîndul naţiunilor civilizate. Căci asta contează în secolul XXI. Nu, fătuca asta se apucă să redeseneze harta lumii! Ideea este din secolul XIX. Apoi cum e cu generaţiile tinere, dar cu idei antice, fraţior? Modificarea hotarelor nu este prea mult oare pentru nişte umeri atît de firavi ca ai MS? Aşa a luat măsuri Bucureştiul la auzul chemării fireşti „Unire, moldoveni!”. Operativ, foarte operativ, fraţi români! Jos pălăria! Iaca cu banii sînt sigur că veţi întîrzia. Care bani? Acei pe care chipurile o să-i daţi pentru moldoveni, dar de fapt o să-i luaţi voi înapoi! Dar Andrei Năstase, liderul Platformei „DA”? A lansat protestele ca moldovean, dar numai după o zi petrecută la Bucureşti, s-a întors român verde cu lumină eliberatoare pentru moldoveni. Păi, lupţi cu oligarhii sau te ocupi de problematica identitară? Nu-ţi mai vrei ţara înapoi, domnule Andrei Năstase? Parcă îl acuzai pe Plahotniuc de dublă identitate? Mă tem că europenii şi americanii nu ne euroamericanizează, ci ne-au dat pe mîna românilor să ne… reunească. Ce iese din asta vezi cazul Maia Sandu. Şi dacă ruşii vin să ne dezunească înapoi? Luăm locul Siriei şi sirienilor? S-a plictisit Europa de migranţi sirieni şi afgani? Merg Maia şi Andrei la război?

Este o necesitate vitală de a introduce în Constituţie definiţia de Popor Moldovenesc, ca principiu fondator fundamental. Jurişti competenţi avem. Jelanie să fie! Vedeţi că pentru a ilustra ideea criminală de atomizare a statului nostru exemplele curg gîrlă de peste … gîrlă?

Boris CIOBANU,
preşedintele Fundaţiei „Treiunial” şi al Comitetului Obştesc „Armonie spirituală”