MESAJ DE FELICITARE DIN PARTEA AMBASADORULUI FEDERATIEI RUSE IN REPUBLICA MOLDOVA, OLEG VASNETOV, CU PRILEJUL ZILEI VICTORIEI

„Dragi veterani, stimați compatrioți!

Vă felicit cu apropiata mare sărbătoare – Ziua Victoriei!

Data de 9 mai 1945 este o dată sfîntă pentru popoarele fostelor republici sovietice. După cum a menționat președintele Federației Ruse, V. V. Putin, această zi „întotdeauna a fost, este și va fi cea mai scumpă pentru fiecare familie, o sărbătoare a mîndriei naționale, a memoriei eterne”. Cetățenii Rusiei și ai Moldovei sînt uniți prin respectul lor față de ostașii curajoși care au luptat cu „ciuma cafenie” și care au făurit Marea Victorie. Cu 74 de ani în urmă, străbunii noștri, luptînd în front comun, au salvat omenirea de fascism. Nu vom uita niciodată cum părinții, bunicii și străbunicii noștri, înfruntînd boli, lipsuri și pierderi, au luptat umăr la umăr la Moscova, Stalingrad, arcul de la Kursk, au apărat Leningradul, au apărat capurile de pod de pe Nistru, au muncit în spatele frontului. Năzuința comună pentru Victorie a unit pe veci popoarele noastre.

Pentru Republica Moldova, acest an este deosebit: cu 75 de ani în urmă pămîntul moldav a fost eliberat de sub ocupația fascistă. Vor urma numeroase acțiuni comemorative care vor culmina cu marșul „Regimentul nemuritor”, cu portretele celor care au făurit Marea Victorie. Păstrarea cu sfințenie a amintirii despre eroismul anilor de război este o datorie sfîntă a noastră în numele adevărului istoric și în perspectiva viitorului pașnic al urmașilor.

Stimați veterani! Recunoștința noastră față de Dumneavoastră este nemărginită. Ne-ați dat un exemplu de adevărată noblețe, măreție a spiritului uman și patriotism adevărat. Vă doresc din tot sufletul, Dumneavoastră și familiilor Dumneavoastră, multă sănătate, bunăstare și o viață lungă!”