MESAJ DE FELICITARE CU PRILEJUL ZILEI DIPLOMATULUI

STIMAȚI MEMBRI AI SERVICIULUI DIPLOMATIC,

Îmi face o deosebită plăcere să Vă adresez cele mai calde și sincere felicitări cu prilejul sărbătorii profesionale – Ziua Diplomatului.

Avînd, practic, o vîrstă similară cu cea a Republicii Moldova, Serviciul Diplomatic al țării și-a demonstrat, de-a lungul timpului, înaltul profesionalism și capacitatea de a face față sarcinilor dificile care derivă din interesele statului. Totodată, în acești ani, Dumneavoastră ați reușit, în măsura posibilităților, să țineți piept și multiplelor sfidări la adresa diverselor aspecte ale securității naționale, indiferent de natura acestora – economică, politică sau umanitară. În context, țin să-mi exprim gratitudinea pentru acest fapt, îndemnîndu-Vă să continuați cu aceeași abnegație să promovați și să apărați valorile supreme ale Republicii Moldova.

Sînt sigur de faptul că, prin implementarea reformelor atît de necesare asigurării dezvoltării țării noastre, vom reuși să schimbăm Republica Moldova din consumator al securității internaționale și regionale într-un generator al acesteia. Însă, pentru a atinge un astfel de obiectiv deloc ușor, vom avea nevoie de conjugarea eforturilor intelectuale și profesionale nu doar ale diplomaților, ci și ale întregii noastre societăți, lăsînd la o parte divergențele de ordin ideologic ori cele pretins geopolitice în favoarea priorității absolute a Republicii Moldova. Îmi doresc să reușim să transformăm împreună Republica Moldova în viitorul apropiat, prin asigurarea prosperității și bunăstării fiecărui cetățean al țării, într-un stat consolidat, reintegrat, sigur, previzibil și respectat pe plan internațional în calitate de partener credibil.

Profitînd de această frumoasă ocazie, adresez felicitări și celor care, deși nu sînt încadrați în sistemul național al Serviciului Diplomatic, dar grație talentului și muncii asidue sînt „ambasadori” ai diplomației populare, duc faima Republicii Moldova departe dincolo de hotarele ei, dovadă în acest sens constituind arta de calitate pe care o promovează, realizările științifice și performanțele sportive înregistrate.

Urîndu-Vă tuturor multă sănătate, forță și dragoste de țară, Vă exprim mulțumiri pentru responsabilitatea și dedicația manifestate în măiestria și practica diplomației.

Igor Dodon, Preşedinte al R. Moldova