Mesaj de alarma transmis de catre secretarul general al ONU privind pericolele din 2018

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat, Duminică, „un mesaj de alertă, o alertă roşie”, cu privire la pericolele care vor ameninţa lumea în 2018 şi a făcut un apel la unitate pentru a depăşi aceste pericole, transmite AFP.

„După ce am preluat această funcţie, acum un an, am lansat un apel pentru un 2017 al păcii. Din nefericire, ceea ce a urmat a fost radical opus. Conflictele s-au acutizat şi au apărut şi noi pericole. Peste tot în lume nu s-au mai înregistrat temeri atît de puternice legate de armele nucleare de la sfîrşitul Războiului Rece”, a declarat secretarul general al ONU, făcînd trimitere la criza Nord-coreeană.

„Schimbările climatice sunt mai rapide decît noi”, iar ”inegalităţile sunt încă puternice”, producîndu-se „încălcări grave ale Drepturilor Omului”, a accentuat fostul premier portughez, făcînd trimitere la susţinerea din ce în ce mai amplă de care se bucură curentele naţionaliste şi xenofobe.

„Putem rezolva aceste conflicte, putem trece peste ură şi ne putem proteja valorile comune, însă trebuie să fim uniţi pentru a reuşi. Unitatea este drumul pe care trebuie să mergem şi viitorul nostru depinde de aceasta”, a mai adăugat Antonio Guterres, care a lansat şi un apel la adresa liderilor politici ai lumii, îndemnîndu-i să „reconstruiască încrederea, adunîndu-i pe oameni în jurul unor obiective comune”.