MESAJ CU PRILEJUL ZILEI DIPLOMATULUI

STIMAȚI REPREZENTANȚI AI SERVICIULUI DIPLOMATIC,

Deși de 5 ani consecutiv, pe 17 ianuarie, omagiem diplomații din țara noastră, afirm cu certitudine că serviciul diplomatic are tot atîția ani cîți și Republica Moldova. Or, anume în această zi, în 1992, Republica Moldova a depus cerere de aderare la Organizația Națiunilor Unite, ceea ce a condus la amplificarea relațiilor diplomatice cu statele lumii și cu diverse organisme internaționale. Astfel, aceasta este sărbătoarea tuturor acelora care și-au dedicat viața servirii intereselor Republicii Moldova.

Ziua Diplomatului este o ocazie oportună pentru a-mi exprima aprecierea față de diplomații noștri pentru implicarea directă la promovarea imaginii țării și realizarea politicii externe a Republicii Moldova.

Pe lîngă profesionalismul și abilitățile de comunicare de care dau dovadă membrii serviciului diplomatic, cunosc că în Republica Moldova avem și mulți experți, la fel de profesioniști, în domenii conexe diplomației. Cu siguranță, toți ne dorim o politică externă puternic apropiată de cetățenii moldoveni, oriunde s-ar găsi aceștia, apropiată de interesele directe ale Republicii Moldova, politice, economice sau culturale.

Țin să menționez că susțin cu vehemență construcția unei strategii integrate de politică externă la care să contribuie toate instituțiile statului, toți actorii politici, sociali și economici. Este vital pentru dezvoltarea Republicii Moldova să avem o politică externă coerentă, întrucît am convingerea că domeniul politicii externe poate fi primul debarasat de interese conjuncturale.

Îndemn diplomația moldovenească să promoveze cît mai intens și cît mai eficient interesele Republicii Moldova, fie că se află la Chișinău sau în capitalele statelor de reședință. Țara noastră are cu ce se mîndri – bogăția noastră culturală, dar și valorile naționale recunoscute universal.

Vă urez mult succes în activitatea diplomatică spre binele Patriei noastre!

Igor DODON, Preşedintele R. Moldova