MESAJ CU OCAZIA ZILEI JURISTULUI

Stimați reprezentanți ai profesiilor juridice,

Astăzi de ziua profesională adresez acest mesaj de felicitare tuturor juriștilor care pe durata întregii cariere și-au făcut meseria cu responsabilitate și onestitate, care au rezistat tuturor provocărilor pe care le-au generat fenomenele corupției și servilității, care au respectat necondiționat principiile preeminenței legii, statului de drept și respectării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului.

Imparțialitatea, integritatea și profesionalismul sînt virtuțile care Vă legitimează acțiunile îndreptate spre eficientizarea Legii, protecția oricărei ființe umane aflate sub jurisdicția statului, implicit spre dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

În calitate de șef al statului rămîn a fi un ferm susținător al justiției independente și funcționale. Pentru acest motiv, constat cu îngrijorare împasul reformei în sectorul justiției și fac apel la profesionalismul și raționamentul tuturor exponenților profesiilor juridice: funcționari publici, deputați, judecători, procurori, avocați, profesori. Lăsați la o parte propriile ambiții și interese, practicile mult condamnate ale fostei guvernări, și fundamentați un sistem al justiției demn de toată încrederea societății. O atare justiție se poate modela doar dacă va avea repere constituționale în deplină conformitate cu standardele europene, astfel inevitabil reforma va trebui să respecte opinia experților europeni. Anume din acest motiv, voi solicita contribuția celor mai valoroși juriști pentru a realiza o veritabilă reformă a justiției.

Pe de altă parte, nu voi tolera sub nici o formă imixtiunea de orice natură a oricăror entități în actul justiției, în administrarea și autoadministrarea ei și, mai grav, acte de intimidare a judecătorilor. Aceste practici au fost și sînt condamnabile de toate instrumentele internaționale. Politicul are pîrghii suficiente să intervină în procesele regulatorii și, prin urmare, trebuie să se abțină de la orice intervenție de altă natură în afacerile puterii judiciare.

Sîntem pe cale să alegem un nou procuror general – un alt test al integrității și calității reformelor propuse. Nu aveți dreptul la eșec. Societatea așteaptă schimbări în procuraturi.

Dacă fiecare jurist își va face ”temele sale pe acasa” profesionist și conștiincios pe segmentul de care este responsabil, atunci dezideratul unui stat de drept nu va mai fi iluzoriu, iar legalitatea și dreptatea vor triumfa în Moldova.

Igor Dodon, Preşedinte al R. Moldova