Merkel: Referirea la un termen de 30 zile pentru Londra viza sa sublinieze urgenta situatiei Brexitului

Cancelarul german Angela Merkel a precizat Joi că nu a dat termen Marii Britanii 30 de zile pentru a găsi o soluţie la problema backstop-ului din acordul de retragere negociat între Londra şi Bruxelles, ci a dorit să scoată în evidenţă cît de scurt este timpul rămas pînă la 31 Octombrie, data prevăzută pentru Brexit, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Am spus că ceea ce se poate obţine în trei sau doi ani se poate obţine în 30 de zile. Mai bine zis, trebuie spus că poate fi obţinut şi pînă la 31 Octombrie”, a declarat Merkel într-o conferinţă de presă la Haga. „Nu este vorba despre 30 de zile. Cele 30 de zile erau date ca exemplu pentru a scoate în evidenţă faptul că trebuie să realizăm acest lucru într-un timp foarte scurt pentru că Marea Britanie spusese că vor să iasă din Uniunea Europeană la 31 Octombrie”, a explicat cancelarul.

Miercuri, într-o conferinţă de presă la Berlin cu premierul britanic Boris Johnson, Angela Merkel a părut să sugereze că o soluţie la spinoasa problemă a backstop-ului ar putea fi găsită în următoarele 30 de zile. „S-a spus că vom găsi probabil o soluţie în termen de doi ani. Dar am putea găsi una şi în următoarele 30 de zile, de ce nu?”, a declarat ea.

La rîndul său, Boris Johnson a declarat în mod repetat că prevederea privind backstop-ul din acordul de retragere din UE încheiat de fostul premier Theresa May, menită să evite o frontieră efectivă între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, trebuie eliminată integral. El a afirmat că Angela Merkel îi dăduse un termen de 30 zile pentru a veni cu alternative şi că există un spaţiu considerabil pentru a se ajunge la o înţelegere.

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a declarat Joi lui Boris Johnson că nu este timp suficient pentru negocierea unui acord de Brexit cu totul nou.