MERKEL ÎNĂSPREŞTE TONUL LA ADRESA LUI PUTIN

Cancelarul german Angela Merkel a criticat dur, în cadrul dezbaterilor de miercuri din Bundestag, politica preşedintelui rus Vladimir Putin la adresa Ucrainei. Între timp, stînga radicală germană Die Linke a criticată-o pe Merkel pentru implicarea Germaniei într-o nou «război rece» cu Rusia, informează joi publicaţia Die Welt.

«Nimic nu poate justifica anexarea Crimeii de către Rusia. Acţiunile Rusiei pun sub semnul întrebării securitatea din Europa şi subminează normele de drept internaţional», a declarat Merkel în timpul discursului din Bundestag.

În acelaşi timp, ea a recunoscut că nu poate exista o soluţie militară la conflictul din jurul Ucrainei şi a respins acuzaţiile conform cărora guvernul german nu ar mai încerca să ajungă la un acord cu Rusia.

Guvernul federal, a adăugat Merkel, va continua să susţină Ucraina din punct de vedere politic şi economic. «Nu intenţionăm să renunţăm la ideea ca Ucraina să rămînă un stat suveran şi inviolabil şi de aceea sancţiunile economice la adresa Rusiei vor rămîne în vigoare», a spus cancelarul german.

Însă, în opinia vicepreşedintelui fracţiunii de stînga din parlamentul german, Sarah Wagenknecht, Merkel «a pus la cale un război economic lipsit de sens cu Rusia, otrăveşte climatul politic din Europa şi ameninţă pacea din Europa». Wagenknecht a declarat că Angela Merkel susţine guvernul de la Kiev, în care posturile-cheie sînt ocupate de ««nazişti»«.

«Vorbiţi despre pericolul declanşării unui incendiu, însă în acelaşi timp alergaţi încoace şi încolo cu chibritul aprins. Reveniţi pe calea diplomaţiei şi anulaţi sancţiunile!», a îndemnat-o Wagenknecht pe Merkel.

Sursa: Agerpres