Merkel il confunda pe Trump cu Iohannis

Autor: Ilie Şerbănescu

Înainte de recentele alegeri parlamentare din Germania, ministrul de Finanțe din această țară a trimis, împreună cu cei cărora probabil le place să cînte în strună Berlinului (distingîndu-se cel francez, cel italian și cel spaniol), o scrisoare Comisiei executive de la Bruxelles, în care se cere să se găsească o soluție de impozitare pentru companiile din IT care au ajuns să evazioneze fiscal în mod masiv, propunîndu-se să se aibă în vedere o înlocuire a clasicului impozit pe profit cu un impozit pe cifra de afaceri! Care – precizăm noi – nu prea poate fi evazionat! România – al cărei ministru de Finanțe se spune că ar fi semnat și el scrisoarea – ar fi normal să înțeleagă bine, chiar bine de tot, despre ce este vorba.

Potrivit statisticilor românești și europene, la actualul nivel al PIB din România și în condițiile prezentei împărțiri a acestuia între muncă (așa-numita „compensare a salariaților“) și capital (așa-numitul „excedent brut de exploatare“), profiturile obținute anual sunt de peste 90 miliarde euro. Din aceleași statistici se evidențiază că tot anual nu se impozitează decît vreo 20 miliarde euro (din care, la nivelul impozitului de 16%, se realizează cele vreo 3 miliarde euro colectări la buget din impozitul pe profit).

Cu alte cuvinte, rata de impozitare efectivă este doar de o cincime. Restul este evaziune fiscală. Contribuția principală la această evaziune în domeniu este a multinaționalelor. Prin diferite metode, acestea ascund profitul efectiv realizat, îndeosebi externalizîndu-l înainte de fiscalizare. În mod absolut neobrăzat, multe din ele declară pierderi și iar pierderi ani la rînd, nemaiînțelegîndu-se de ce își pierd timpul prin România. Pe ansamblu, este atît de groasă evaziunea lor fiscală, încît, în mod ridicol, după raportările lor oficiale, apar mai neperformante decît capitalul românesc, ăla hulit și corupt! Probabil, multinaționalele nu plătesc concret 85-90% din impozitele pe profit pe care ar trebui să le plătească!

Înlocuirea impozitului pe profit cu un derizoriu impozit pe cifra de afaceri ar contracara această batjocură și s-ar alege și statul român cu ceva din activitatea multinaționalelor. În urmă cu numai cîteva luni, s-a vehiculat această soluție în contextul venirii Guvernului Tudose. O întreagă mașinărie de presiuni și propagandă, dirijată de la Bruxelles și Berlin, a fost pusă în mișcare spre a suprima inițiativa. Tot felul de baliverne despre ieșirea României din lumea businessului și a normalității investiționale în cazul acestei mutații fiscale au fost aruncate în eter și, nu peste puțin timp, Guvernul Tudose a anunțat că renunță la înlocuirea cu pricina.

Acum, stupoare! Probabil, după preceptul ce nu-i permis boului îi este permis lui Dumnezeu, Berlinul, pe post de Dumnezeu, a inițiat el o mișcare similară. Desigur, scandalizat de aceeași evaziune fiscală absolut intolerabilă la care se dedau unele multinaționale. Numai că Berlinul nu este totuși Dumnezeu (totdeauna sau deocamdată!), iar mișcarea este chiar odioasă și delirantă.

Este odioasă, pentru că nu vizează decît un domeniu, IT-ul, unde se simte probabil în inferioritate și deranjat, în timp ce, în rest, în toate celelalte domenii, multinaționalele ar putea în continuare să-și facă de cap. De altfel, nici nu este foarte clar dacă sunt vizate multinaționalele din IT în general sau doar cele care n-au reședințe în UE. Mai explicit spus, multinaționalele germane să poată face ravagii în continuare printre proștii din alte țări și îndeosebi prin UE, chiar și în IT!

Este delirantă, pentru că, la o analiză oricît de sumară, vizează de fapt doar marile multinaționale americane din IT, alde Google, Apple, Microsoft, ­Facebook etc.

S-ar putea ca Frau Merkel, împreună cu ministrul său de Finanțe dinainte de alegeri, atotputernicul Schaeuble, preocupați de parlamentarele ce se prefigurau problematice (după cum s-a și întîmplat), dar amarnic îmbătați de pupăturile în fund de prin alte capitale europene, în frunte cu Bucureștiul dîmbovițean, s-o fi luat pe cîmpii, confundîndu-l pe Trump cu Iohannis! Este de presupus că Trump va reacționa. Va fi absolut tragic dacă n-o va face! Căci atunci chiar va fi luat drept Iohannis.

Cotidianul.ro