MERKEL ŞI OBAMA AMENINŢĂ MOSCOVA CU POSIBILE CONSECINŢE DIN CAUZA SITUAŢIEI DIN UCRAINA

Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele american Barack Obama au convenit, Joi seara, în cursul unei convorbiri telefonice, că acţiunile Rusiei în Ucraina "nu pot rămîne fără consecinţe", a anunţat Berlinul, citat de AFP.

"Ei s-au declarat îngrijoraţi de informaţiile cu privire la pătrunderea (pe teritoriul Ucrainei) a unor soldaţi şi material militar din Rusia", a afirmat purtătorul de cuvînt al Guvernului german, Steffen Seibert, potrivit unui comunicat.

El a adăugat că "preşedintele şi cancelarul au fost de acord să avertizeze că un astfel de comportament (al Rusiei) nu poate rămîne fără consecinţe".

Merkel a dat asigurări că Berlinul va continua să depună eforturi în vederea unei "soluţii diplomatice" pentru conflictul din Estul Ucrainei, a declarat Seibert.

Barack Obama a apreciat, Joi seara, într-o conferinţă de presă că "întreaga lume poate vedea că forţe ruse se află în Ucraina".

El a menţionat că îl va primi pe Poroşenko luna viitoare, la Casa Albă.

De asemenea, ambasadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite, Samantha Power, a declarat, Joi, că Rusia trebuie să înceteze "minciunile" şi operaţiunile de alimentare a conflictului din Ucraina.

La rîndul său, ambasadorul rus Vitali Ciurkin a acuzat Statele Unite că trimit în Ucraina "zeci de consilieri", iar armata ucraineană "bombardează civili".

Kievul a denunţat, de la începutul crizei, prezenţa unor mercenari şi militari ruşi pe teritoriul ucrainean, însă Ministerul rus al Apărării a dat asigurări că în Estul Ucrainei nu sunt militari ruşi.