Merkel este favorabila colaborarii bilaterale cu Rusia pentru productia de vaccinuri

Guvernul german a confirmat, Miercuri, convorbirea telefonică pe care cancelarul Angela Merkel a avut-o în ziua precedentă cu Preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul căreia şi-a exprimat disponibilitatea pentru o cooperare bilaterală în vederea explorării creării unei capacităţii comune de producţie de vaccinuri împotriva COVID-19, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Merkel a subliniat în discuţia cu Putin că ”este deschisă unei cooperări bilaterale cu obiectivul facilitării capacităţii productive (pentru vaccinuri) în Europa”, a declarat Ulrike Demmer, purtătoare de cuvînt a Guvernului de la Berlin. Întrebată dacă Germania ia în calcul posibilitatea să-şi vaccineze populaţia şi cu vaccinul rusesc Sputnik V, ea a amintit, ”pentru a contextualiza”, că ”dacă este vorba despre deschiderea capacităţii productive în Europa pentru fabricarea vaccinului rusesc”, acest lucru ar fi posibil numai după autorizarea acestuia de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

La fel s-a exprimat şi purtătorul de cuvînt al Ministerului german al Sănătăţii, Sebastian Gulde, care a spus că ”de îndată ce va exista o cerere de autorizare, aceasta va fi analizată corespunzător de către EMA”, dar a adăugat că nu are cunoştinţă ca producătorul vaccinului rusesc (Institutul Gamaleia) să fi formulat pînă în prezent o astfel de cerere.

Agenţia Europeană a Medicamentului a acordat, luna trecută, Autorizaţia de Comercializare Condiţionată (CMA) pentru vaccinul produs de compania germană BioNtech în colaborare cu cea americană Pfizer. Un alt vaccin împotriva COVID-19 realizat de o societate farmaceutică germană, CureVac, se află încă în faza testelor clinice.