MERKEL A MENTIONAT ROLUL RUSIEI IN INTERESELE STRATEGICE ALE GERMANIEI

Cancelarul german, Angela Merkel a menționat că întreținerea unor relații bune cu Federația Rusă face parte din interesele strategice ale Germaniei.

Întreținerea unor relații bune cu Rusia face parte din interesele strategice ale Germaniei, a declarat cancelarul Angela Merkel, după o întrevedere cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

"Avem niște interese strategice care implică întreținerea unor relații bune cu Rusia, iar eu chiar și în cele mai complicate momente m-am pronunțat întotdeauna pentru ca, spre exemplu, Consiliul Rusia-NATO să-și continue activitatea, să fie menținute contactele din partea UE", a spus Merkel.

Ea a menționat că menținerea unui dialog este vitală.

"Societatea civilă din țările noastre menține relații extinse, e o cooperare, o cooperare germane-rusă. Ea trebuie să reziste în ciuda tuturor dezacordurilor, a unor dezacorduri foarte principiale. Voi sublinia din nou că în cazul în care dorim să rezolvăm niște probleme, trebuie să comunicăm, să purtăm un dialog", a adăugat Merkel.

 

Nord Stream 2 este deschis pentru participarea altor state

Proiectul gazoductului Nord Stream 2 este unul exclusiv economic și este deschis pentru participarea altor state, a declarat președintele rus, Vladimir Putin în cadrul conferinței de presă cu Angela Merkel.

Acesta a subliniat că Rusia consideră proiectul unul profitabil și va lupta pentru realizare lui.

„Proiectul este deschis pentru participarea altor parteneri, nu doar cei care sînt implicați acum", a adăugat Putin.

Președintele rus a îndemnat la evitarea oricărei politizări a construcției gazoductului, Rusia considerîndu-l unul exclusiv economic. În același timp, șeful statului rus a specificat că lansarea conductei nu presupune reducerea livrărilor gazului în UE prin Ucraina. Acestea vor continua atît timp cît vor fi justificate din punct de vedere economic.

Merkel l-a susținut pe Putin și a confirmat că Germania tratează "Nord Stream 2" drept un proiect strict comercial. "Totuși, acesta include și alte componente", a menționat cancelarul. Reieșind din acest lucru, potrivit ei, este nevoie de oferirea unor garanții Ucrainei.

 

Putin: Dacă Skripal ar fi fost otrăvit cu un toxin militar, ar fi decedat pe loc

Dacă fostul ofițer GRU, Serghei Skripal, care a fost spitalizat la Salisbury, ar fi fost otrăvit cu o substanță toxică militară, ar fi decedat pe loc, a declarat președintele rus, Vladimir Putin.

"Eu cred că în cazul în care, așa cum afirmă colegii britanici, ar fi fost utilizată o substanță toxică militară, această persoană ar fi decedat pe loc. Substanța otrăvitoare militară este atît de puternică, încît omul decedează într-o clipă, peste cîteva secunde sau cîteva minute", a spus Putin la conferința de presă după negocieri cu Angela Merkel.

Sursa: sputnik.md