MEREU „FUGA, FUGA”

Fericirea Năsticăi de la Băcioi

Vasile Lazariuc, un tînăr rătăcit prin părţile noastre (unii zic că ar fi originar de prin Bihor), o întîlneşte pe Iliana, fată mare din satul Băcioi (10 km de Chişinău), se îndrăgosteşte şi o ia de nevastă. Tinerii au înţeles de la început ce vor de la viaţă – o familie trainică şi mulţi copii. Năstica, copilul cel din urmă, s-a născut al unsprezecelea, în ziua de 6 iunie 1953.

Nu le-a fost uşor. Tatăl a murit, pe cînd Anastasia frecventa şcoala din sat. Decesul a complicat viaţa în familie. Fetiţa a fost nevoită să spele podelele la şcoală, iar banii să-i dea mamei, pentru a întreţine familia. În această perioadă, Anastasia l-a cunoscut pe Gheorghiţă Grigănuţă, care a susţinut-o.

La şcoală învaţă bine. Îi place să studieze limba, astronomia şi muzica. Profesorul de muzică, pe nume Ciobanu, găsea că fata este talentată şi-i recomandase să studieze la „Ştefan Neaga”. Anastasiei îi plăcea mult cîntecul, dar a decis să obţină o meserie la Institutul Politehnic. Însă, cade la examene. La şcoala profesională de muzică „Ştefan Neaga” studiază dirijatul coral. La 19 ani o găsim la facultatea de filologie a Universităţii de Stat. Însă peste doi ani o părăseşte şi se angajează la Casa de Cultură a Sindicatelor.

În 1972 este invitată în formaţia de amatori „Sonor”, cu care concertează prin Rusia şi chiar şi peste hotare. Peste un an participă la Festivalul Cîntecului de la Liepaia, Lituania, unde ocupă locul doi.

În 1974 participă la concursul televizat de la Moscova „Alo, căutăm talente”. În 1975 este angajată pe doi ani, în calitate de solistă, la Filarmonica din Cernăuţi, în locul Sofiei Rotaru, care, pe motive de sănătate, plecase la Soci. Anastasia întîmpină aceleaşi dificultăţi ca şi membrii formaţiei „Noroc”, cînd este nevoită să cînte în limba ucraineană.

În 1975 se căsătoreşte cu inginerul-agronom Gheorghe Grigănuţă. Din această căsătorie se nasc doi copii – Andrei (1977) şi Ileana (1982).

Începînd cu anul 1977, timp de 16 ani, este solistă a orchestrei Radioteleviziunii, cu care întreprinde numeroase turnee în SUA, India, Cambodgia, Belgia, Germania, Polonia, Nepal, Vietnam şi în alte ţări.

În august primeşte prin telefon o propunere – să interpreteze prima piesă a unui compozitor începător. Cel care a sunat, era Ion Aldea Teodorovici. În rezultatul acestei colaborări au apărut şlagărele „Seară albastră”, „Pînă la lacrimi mi-e dragă viaţa”, „Fuga, fuga”, „Bucuraţi-vă prieteni” ş.a.

Anastasia Lazariuc a mai colaborat şi cu Eugen Doga („Orice femeie e frumoasă”) şi alţi compozitori.

În 1982 se înscrie la facultatea de regie a Institutului de Artă de la Chişinău. În acest an i se conferă titlul de Artistă Emerită din Republica Moldova.

Succesul Anastasiei îl face gelos pe Gheorghe. El devine agresiv. Tot mai des îşi permite să o bată, lovind-o peste faţă, pentru a o mutila. Gheorghe îi cere ultimativ să nu mai apară în scenă. Gelozia şi-o îneacă în vin, ajungînd dependent de alcool. Unica scăpare pentru Anastasia a fost divorţul. Şi în 1989, ea decide să rupă acest calvar, îşi ia copiii şi pleacă. 

În acelaşi an 1989, la Palatul Naţional, Eugen Doga organizează un concert cu participanţii la filmul de desene animate româno-sovietic „Maria-Mirabela”. Aici Anastasia se întîlneşte cu Alexandru Arşinel, cu Anda Călugăreanu şi cu Mihai Constantinescu. Cu Mihai se înfiripă o relaţie de colaborare şi prietenie. În luna octombrie, duetul nou format cîntă împreună în România. Anastasia trece cu traiul la Bucureşti. Urmează un turneu în SUA. Reîntorşi de peste ocean, sunt invitaţi în recital la Festivalul de pe litoralul Mamaia. În anul viitor, participă la Festivalul de la Bucureşti, dar fără succes. În noaptea de Revelion, între anii 1991-92, cuplul cîntă şlagărul „Maria”. În 1992, Casa de discuri „Electrecord” scoate primul lor album. În 1993 apare cunoscutul cîntec „Mama”, cu care ajung în semifinală la Eurovision, selecţie naţională. În 1994, feciorul Andrei, căsătorit la Chişinău cu Nataşa, devin părinţi, iar Anastasia, bunică. În următorul an, Lazariuc îşi aduce fiica la Bucureşti, iar peste 7 ani şi Andrei vine lîngă mama. Ileana se căsătoreşte cu fiul milionarului Ion Ţiriac, cărui îi naşte doi băieţi. În prezent, e însărcinată cu al treilea copil. Feciorul Andrei are două fete. Şi Anastasia e fericită.

În mai 2011, Anastasiei Lazariuc i se conferă titlul de Artist al Poporului şi titlul  de „cetăţean de onoare al municipiului Chişinău”. Capitala are 45 de cetăţeni de onoare.

Astăzi, Anastasia Lazariuc este cea mai frumoasă interpretă din Republica Moldova şi România, chiar dacă a păşit peste 60 de ani. Mulţi ani înainte, Nastica (cum preferă să i se zică din dragoste, aici, la baştină). Să arăţi mereu tînără, iubită, dorită şi admirată. De fani, de copii, de nepoţi…

Ion BORŞ