MEMORANDUMUL SEMNAT DE MOLDOVA SI NORVEGIA IN DOMENIUL SANATATII VA RAMINE IN VIGOARE PINA IN 2020

Memorandumul de înțelegere privind cooperarea în domeniul sănătății și serviciilor medicale între Republica Moldova și Norvegia rămîne în vigoare pînă în anul 2020. Acesta a fost semnat în anul 2014.

Viceministrul Sănătăţii, Liliana Iaşan se află într-o vizită de studiu în Regatul Norvegiei atît pentru a prelua în continuare practicile norvegiene în domeniu, cît și a stabili obiectivele pentru următorul an, dar şi pentru a evalua realizările ţării noastre în acest sens.

„Republica Moldova a elaborat deja primele versiuni de modele pentru servicii la domiciliu, îngrijiri paliative și reabilitare, iar specialiştii din medicina primară au început să le practice. De asemenea, în acest proces sînt implicate organizațiile non-guvernamentale şi voluntari”, a menționat viceministrul Sănătății, Liliana Iașan.

În acest context, Ministerul Sănătății și a Îngrijirilor din Norvegia a salutat reușitele înregistrate de către autorităţile din ţara noastră, într-un timp atît de scurt. Norvegienii au subliniat că lucrătorii medicali duc responsabilitate cel puțin „morală” privind asigurarea unui „traseu” pentru pacient cît mai scurt în baza necesităților reale ale acestuia.

Memorandumul va rămîne în vigoare pînă în anul 2020. Pînă atunci vor fi efectuate un şir de măsuri pentru a dezvolta modele pentru serviciile la domiciliu în municipalități. Totodată, se vor elabora standarde de calitate și linii de ghidare în aceste domenii, ulterior fiind introduse în educația pentru medicii generaliști și asistentele medicale din Republica Moldova.

Daniela DAVÎDOV (agora.md)