MEMBRII CSM INVITA LA DISCUTII PRESEDINTELE TARII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI SI PREMIERUL

Patru membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, în frunte cu președintele interimar Dorel Musteață, au lansat o invitație pentru președintele țării, președintele Parlamentului și prim-ministru la discuții despre problemele cu care se confruntă Consiliul și sistemul judecătoresc. Însă în același timp, președintele interimar al CSM a spus că membrii Consiliului nu vor da curs invitației la discuții lansate de către ministrul justiției, „pentru a nu admite ingerință în sistemul judecătoresc”, fiind invocat principiul separării puterilor în stat.

Într-o conferință de presă, președintele interimar al CSM a declarat că ministrul justiției, Fadei Nagacevschi, a plasat pe pagina web a Ministerului o invitație către membrii CSM, pentru data de astăzi, ca să fie discutate problemele din justiție. „Consiliul Superior al Magistraturii îi mulțumește domnului Nagacevschi pentru invitație, însă, ținînd cont despre principiul separării puterilor în stat, considerăm că problemele din justiție urmează să fie discutate la Consiliul Superior al Magistraturii, nu la Ministerul Justiției. Deoarece Ministerul Justiției este exponent al puterii executive și, în cazul dat, ar crea dubii privind ingerința în sistemul judecătoresc”, a declarat Dorel Musteață.

În acest context, președintele interimar al Consiliului a solicitat persoanelor interesate să se prezinte la ședința CSM din 10 decembrie, „la care sînt deschiși să discute toate problemele care sînt în sistem și care sînt semnalizate, chiar și de către unii judecători”. Totodată, Dorel Musteață i-a solicitat și ministrului justiției, care, potrivit lui Dorel Musteață, a lipsit la patru ședințe anterioare ale CSM, să se prezinte la ședința din data de 10 decembrie, iar în cadrul acestei, în mod transparent, fiecare să-și prezinte părerea.

Întrebat de jurnaliști dacă invitația la discuții adresată președintelui țării, președintelui Parlamentului și premierului nu ar putea fi interpretată ca ingerință, așa cum se invocă în cazul ministrului justiției, Dorel Musteață a spus că a fost făcut un apel către toate puterile din stat întrucît există o situație de blocaj. Acesta a menționat că, în luna iulie, CSM a numit în funcție 31 de judecători și aceste hotărîri au fost expediate către șeful statului, însă pînă astăzi decretele așa și nu au fost publicate.

„Vrem să discutăm chestiunea vizavi de numirea judecătorilor, poate sînt probleme. Plus la aceasta, în ceea ce ține de prim-ministru, ați văzut a fost lansată ideea de a elibera clădirea unde își are sediul Judecătoria Chișinău, sediul Centru – noi nu cunoaștem nimic, iar aceasta ține de Guvern”, a specificat Dorel Musteață. Cît ține de Parlament, acesta a menționat că există o hotărîre a CSM prin care s-a admis demisia lui Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiției, însă legislativul așa și nu a adoptat o hotărîre în acest sens. În aceste condiții, este imposibil de a anunțat un concurs pentru suplinirea acestei funcții. Respectiv președintele CSJ, membru din oficiu la Consiliul Superior al Magistraturii, nu se poate prezenta la ședință.

Dorel Musteață a mai spus că și locul unde au loc discuțiile cu exponenții conducerii țării contează, CSM fiind organul de autoadministrare judecătorească.

Sursa: IPN