MEDICII MORŢII

Criminali în serie cu jurămîntul lui Hipocrat

Medicii ar trebui să protejeze viaţa şi să facă tot posibilul să salveze oamenii. Atunci cînd un doctor jură să apere şi să ajute viaţa, ar trebui să respecte acel jurămînt al lui Hipocrat. Unii doctori o iau razna şi din medici devin criminali în serie. Iată poveştile unor doctori care, de fapt, erau criminali în serie celebri.

 Doctor Mengele, poate cel mai celebru medic criminal din istorie

Dr. Josef Mengele era un medic nazist care a lucrat la Auschwitz în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Deşi sarcina lui era să sorteze oamenii la venirea în lagăr, doctorul şi-a depăşit cu mult atribuţiile. Printre cele mai grave atrocităţi ale lui Mengele se numără gazarea a sute de femei dintr-o baracă pentru că aveau păduchi, coaserea gemenilor pentru a-i transforma în siamezi, operaţiile fără anestezie, etc. Era un om extrem de sadic şi a făcut diverse experimente ciudate pe deţinuţii din lagărul de concentrare de la Auschwitz. Deşi a fost căutat pentru crime de război şi genocid, Mengele, cunoscut ca „Îngerul Morţii", a reuşit să fugă în Africa de Sud, unde a murit în 1979, fără să fie prins şi judecat.

Dr. John Bodkin Adams, care a convins peste 100 de bătrîni să-i lase averea

 

Doctorul John Bodkin Adams era un medic generalist, sau medic de familie care a practicat medicina în Marea Britanie între 1946 şi 1956. Ceea ce a atras atenţia autorităţilor era că medicul se împrietenea cu pacienţii foarte în vîrstă, care, la moarte, îl treceau în testament. Circa 132 de pacienţi de-ai doctorului l-au trecut în testamente chiar înainte să moară, iar suspiciunile că medicul i-ar fi ajutat să moară ajung la 160 de pacienţi. Deşi suspectat de uciderea pacienţilor, doctorul nu a fost niciodată judecat pentru crimă, dar a avut o condamnare pentru fraudă în documente medicale, împiedicarea unei anchete a poliţiei şi documente suspecte la incinerarea unui pacient. A practicat medicina generală pînă la moartea sa, din cauze naturale.

Jayant Patel, chirurgul care şi-a ucis 87 dintre pacienţi şi a fost găsit „nevinovat" de două ori

Chirurgul de origine indiană Jayant Patel a fost suspectat de uciderea a 87 de pacienţi în perioada 2003-2005. Cu toate acestea, doctorul criminal a fost achitat în două procese din Australia şi a continuat să practice medicina nestingherit, din lipsă de dovezi.

Harold Shipman, doctorul care şi-a ucis peste 200 de pacienţi

 

Dr. Harold Shipman a trezit suspiciuni asistentelor, deoarece avea mereu nevoie de certificate de deces şi un număr mare de pacienţi de-ai lui mureau după ce rămîneau singuri cu el în cameră. Cercetat de poliţie la sesizarea asistentelor şi colegilor, Shipman a reuşit să scape, din lipsă de dovezi clare. A început să facă greşeli atunci cînd a falsificat un testament al unui pacient în favoarea sa şi familia victimei a simţit ceva suspect. În final, doctorul criminal a fost condamnat pentru uciderea a 15 pacienţi, dar peste 200 de cazuri au rămas „suspecte. Doctorul criminal a primit 15 pedepse cu închisoarea pe viaţă şi s-a spînzurat în celula sa în 2004.

Sursa: Unica.ro