MEDICI DIN NOUA STATE PREZINTA LA CHISINAU NOI METODE DE TRATAMENT A CANCERULUI RENAL

Noi metode de diagnostic şi tratament a cancerului renal, precum şi a infecţiilor urogenitale sînt prezentate la Chişinău în perioada 21-23 octombrie, în cadrul celei de-a şasea ediţii a Congresului de Urologie, Dializă şi Transplant Renal. Evenimentul reuneşte peste 200 de medici din Austria, Germania, Belgia, Grecia, Israel, România, Rusia, Ucraina şi Republica Moldova.

Medici-urologi din cadrul Spitalului Clinic Republican au vorbit la congres despre faptul că în prezent în ţară sînt înregistraţi peste 400 de pacienţi care necesită dializă renală, în timp ce datele neoficiale arată că numărul acestor bolnavi ar fi de două ori mai mare.

Totodată, ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan a spus jurnaliştilor că "este prematur să vorbim despre faptul că aceşti pacienţi rămîn în afara sistemului. Eu una nu sînt de acord cu cifrele neoficiale, pentru că noi operăm cu tot ceea ce înseamnă statistică medicală. Există un adevăr - s-ar putea să existe mai mulţi pacienţi care vor necesita dializă, şi această problemă va fi rezolvată odată cu inaugurarea la Chişinău a unui centru de dializă. Cel puţin Clinica de Urologie, Dializă şi Transplant Renal din cadrul Spitalului Clinic Republican are o capacitate suficientă de a trata cei peste 400 de bolnavi care necesită în prezent dializă. Este absolut necesară crearea Registrului renal naţional. Fără un sistem informaţional al pacienţilor dializaţi, al celor care necesită transplant renal, cît şi al potenţialilor donatori, acest serviciu nu va evolua", a menţionat Ruxanda Glavan.

În acelaşi timp, Adrian Tănase, preşedintele Societăţii Urologilor din Republica Moldova, a subliniat că la momentul actual în ţară funcţionează opt secţii de dializă, cea mai mare fiind secția din cadrul Spitalului Clinic Republican. "Evident că aceste secţii nu sînt suficiente, acest serviciu trebuie extins. A fost efectuat un studiu de fezabilitate şi aşteptăm, ca de comun acord cu Ministerul Sănătăţii, să fie extins acest serviciu. Spitalul Clinic Republican are 25 de aparate de dializă, mai multe nu pot fi amplasate. La tratament avem acolo 155 de pacienţi". Adrian Tănase a evitat să răspundă la întrebarea cînd în ţară va fi creat şi pus în aplicare Registrul renal naţional.

Pe durata congresului, Şcoala Europeană de Urologie desfăşoară un curs educaţional. Totodată, sînt organizate patru simpozioane ştiinţifice, cu participarea mai multor firme şi companii farmaceutice.

Congresul de Urologie, Dializă şi Transplant Renal este consacrat celei de-a 70 aniversări de la fondarea Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu".