Masuri mai drastice fata de conducatorii auto

Creșterea pragului de amenzi pentru șoferii contravenționali, care a ajuns și pînă la 50 de mii de lei, nu i-a descurajat cam deloc pe aceștia. Una din principalele și cea mai gravă abatere este conducerea autoturismelor în stare de ebrietate, motiv pentru care autorităţile au decis să înăsprească pedepsele pentru acest tip de conducători auto. În consecință, Ministerul Afacerilor Interne a elaborat un proiect de lege pentru completarea Codului Penal şi Codului Contravenţional, scopul acestei inițiative fiind responsabilizarea participanţilor la trafic. Din data de 25 Aprilie, documentul a fost propus pentru consultări publice.

În Codul Contravenţional va apărea un nou articol care prevede ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport. Potrivit notei informative referitoare la proiectul de lege, ridicarea provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport constă în "interzicerea temporară persoanei fizice de a conduce mijloace de transport prin ridicarea permisului de conducere pînă la pronunţarea unei hotărîri judecătoreşti asupra cauzei".

Termenul executării măsurii de siguranţă de ridicare provizorie a permisului de conducere a mijloacelor de transport se include în termenul de executarea a sancţiunii de privare de drept special de a conduce mijloace de transport. Totodată, a fost vehiculată și informația că șoferii prinși în stare de ebrietate la volan ar putea fi obligați să lucreze la morgă.