Marti, prima zi a summitului NATO de la Londra

NATO serbează împlinirea a 70 de ani printr-un summit extraordinar la Londra. Organizată pentru a sublinia forța NATO și solidaritatea dintre aliați, întîlnirea a fost umbrită de tensiunile dintre Paris şi Ankara, doi membri cheie. Înainte de începutul summitului, Donald Trump a avut un dejun de lucru cu șefii de Stat și de Guvern din România, Estonia, Grecia, Letonia, Polonia, Lituania, Bulgaria şi Marea Britanie. Marți seară, liderii au fost primiţi la Palatul Buckingham de regina Elisabeta a II-a, care a oferit o recepție.

După al Doilea Război Mondial, trecînd prin Războiul Rece și pînă la războiul împotriva terorismului, NATO a fost mereu piatra de temelie a păcii globale. Însă, la reuniunea aniversară găzduită de Londra, tensiunile interne sunt mai puternice ca oricînd. Macron și Erdogan schimbă declarații tăioase, la limita insultei, iar Președintele american nu ratează nici o ocazie să le amintească țărilor membre de cotizații.

Summitul NATO se desfășoară Marți și Miercuri, la Londra.

Donald Trump dorește mai mulți bani pentru Apărare

 În timp ce Președintele american a insistat din nou ca aliații să contribuie financiar mai mult pentru apărare, menţionînd că va aborda acest subiect şi cu cancelarul german Angela Merkel, Preşedintele francez a subliniat că nu trebuie să se vorbească „doar despre bani”, ci şi despre o „strategie clară” asupra a ceea ce trebuie să fie NATO.

NATO va face referire la China în declarația finală de Miercuri

Alianţa Nord-Atlantică va face referire, pentru prima dată în istoria sa, la provocările reprezentate de China, în declaraţia finală a liderilor statelor membre ce va fi adoptată Miercuri, la finalul Summitului de la Londra, transmite dpa.

„Recunoaştem că influenţa crescîndă şi politicile internaţionale ale Chinei prezintă atît oportunităţi, cît şi provocări pe care trebuie să le tratăm împreună ca alianţă”, indică proiectul declaraţiei liderilor celor 29 de state membre ale NATO.

„Am recunoscut acum, desigur, că ascensiunea Chinei are pentru toţi aliaţii implicaţii privind securitatea”, a susţinut secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, înaintea summitului.

El se referă la rachetele cu rază lungă de acţiune şi la rolul Chinei în regiunea Arctică, în Africa şi în investiţiile în infrastructura europeană.

„China are al doilea cel mai mare buget al apărării din lume”, explică Stoltenberg, care adaugă că obiectivul „nu este de a crea un nou adversar, ci doar de a analiza, a înţelege şi apoi a răspunde într-o manieră echilibrată provocărilor pe care China le ridică”.

Macron, Merkel și Johnson – întrevedere cu scîntei cu Erdogan

Preşedintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Angela Merkel şi premierul britanic Boris Johnson au avut o întrevedere „utilă” de aproape o oră, Marţi, cu Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, fără a reuşi totuşi să înlăture „toate ambiguităţile”, potrivit Preşedintelui francez, informează AFP.

Această reuniune, organizată la Londra înainte de începerea summitului NATO, a fost „bună şi substanţială”, a declarat Merkel. Însă, aceasta „nu poate fi decît începutul unei discuţii mai lungi, pentru că timpul a fost prea limitat”, a adăugat ea. O nouă reuniune în acest format ar putea avea loc în Februarie, potrivit cancelarului german.

Emmanuel Macron a subliniat că cei patru lideri de stat şi-au exprimat dorinţa clară de a spune că prioritatea este lupta împotriva Daesh (Stat Islamic) şi a terorismului în regiune”. Însă „toate clarificările nu au fost obţinute şi toate ambiguităţile nu au fost înlăturate”, a adăugat Preşedintele francez, criticat de omologul său turc, care i-a cerut să-şi „examineze mai întîi propria moarte cerebrală”.

Cu Turcia, „există dezacorduri, alegeri care nu sunt aceleaşi, însă există necesitatea de a avansa”, a explicat Macron.