MARSUL UNIRII LA CHISINAU. EVENIMENT SIMBOLIC, FARA IMPLICATII JURIDICE

Evenimentul a durat mai bine de două ore și a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova și cel al României.

În jur de 7 mii de oameni, potrivit datelor poliției moldovenești, au participat duminică, 25 martie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, la un eveniment dedicat centenarului Marii Uniri din anul 1918. La manifestare au venit participanți din mai multe colțuri ale țării, dar și din România și alte state europene.

De la miting nu au lipsit nici unii membri ai partidelor politice din Moldova, printre care reprezentanții PL, PLDM, PNL dar și foști deputați din primul Parlament al Republicii Moldova, fostul președinte al României, Traian Băsescu, primari și parlamentari de la București.

Evenimentul a durat mai bine de două ore și a început cu intonarea imnului de stat al Republicii Moldova și cel al României.

”Am venit să cerem doar un singur lucru – unire. Sîntem mulți. Unionism înseamnă țară decentă, cu salarii mari și pensii mari, toleranță față de minoritățile naționale. Unionismul înseamnă Europa. Antiunionist înseamnă o țară săracă și captivă, în care frica și ura guvernează, lipsa respectului față de minoritățile naționale și sîrma ghimpată peste Prut”, au declarat manifestanții.

Participanții la eveniment au scandat ”Unire”, ”Jos hotarul dintre frați”, ”Jos hotarul de la Prut”.

Vorbitorii au îndemnat partidele să nu ”confiște” ideea unirii și s-au adresat către Parlamentele de la Chișinău și București să declare unirea Republicii Moldova cu România.

”Unirea trebuie să o facem noi cetățenii, dar să ne adresăm și celor două parlamente de la Chișinău și București să nu fie lași și să ridice mîinile”, au declarat manifestanții.

Uinoniștii din Piața Marii Adunări Naționale au adoptat la final o Proclamație a Marii Adunări Centenare. Potrivit documentului, ”unirea Basarabiei cu România este unica soluție de supraviețuire și progres al românilor dintre Prut și Nistru„.

Organizatorii evenimentului au mai anunțat că în prima decadă a lunii apilie vor efectua un sondaj în care vor întreba respondenții dacă sînt sau nu pentru unirea Republicii Moldova cu România.

Evenimentul dedicat Unirii din 1918 nu a trecut fără incidente. Poliția de la Chișinău a anunțat că a reținut 21 de provocatori, care aveau asupra sa arme reci.

”Au fost reținuți 21 de provocatori, ei aveau pe față măști medicale. În rucsacurile lor au fost găste cuțite, bîte de baseball, măști antigaz”, a declarat pentru Sputnik, șeful adjunct al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc.

Oamenii legii cercetează acum ce intenții aveau aceste persoane, cine i-a organizat și ce scop aveau.

Sputnik-Moldova amintește că ministrul Afacerilor Externe al României, Teodor Meleșcanu, declara, la începutul lunii februarie la București în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său de la Chișinău, Tudor Ulianovschi, că ”în ceea ce privește relațiile dintre Republica Moldova și România obiectivul nostru principal pe care l-am stabilit este acela de a ne uni eforturile în asigurarea parcursului european al Republicii Moldova”

”În legătură cu diferite declarații care au fost făcute la nivel local privind unirea cu România, din punctul nostru de vedere, este doar expresia unei dorințe a apropierii cetățenilor din Republica Moldova de cei din România, fără a avea nicio implicație de ordin juridic”, a declarat oficialul de la București.

Sursa: sputnik.md